Abone Ol

Kediler, Sahiplerini Neden Sabahın Erken Saatlerinde Uyandırır?

Pek çok evcil kedi, sahiplerini sabahın çok erken saatlerinde uyandırma eğilimindedir. Peki ama evcil kediler, neden sabahları sahiplerini uyandırmak ister? Bunu önlemek için ne yapabilirsiniz? Kedinizin sizi uyandırmamasını nasıl sağlayabilirsiniz?

Kediler, Sahiplerini Neden Sabahın Erken Saatlerinde Uyandırır?

Kediler gece aktivitesi için evrimleşmiş olsalar da evcilleştirme sırasında insan yaşam tarzlarına uyum sağlamışlardır. Evcil kediler, gecenin ortasında değil, sabahın erken saatlerinde ve alacakaranlıkta en aktif olma eğilimindedir. Ayrıca aktivite döngülerini insan ev arkadaşlarına uyacak şekilde değiştirirler.

Çoğunlukla bu, gece uyuduğunuzda kedinizin de dinlenmesi gerektiği anlamına gelir. Ve birçok insan kedileriyle yatar. ABD'de kadınlarla yapılan bir ankette, yaklaşık %30'luk bir kesimin en az bir kediyle uyuduğu görülüyor.

Buna rağmen, pek çok evcil kedi çok erken saatlerde sizi uyandırmak isteyecektir. Kedinizin neden sizi uyandırdığını anlamak, bu davranışı nasıl durduracağınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kediniz aç mı?

En yaygın nedenlerden biri kedinizin aç olmasıdır. Ne yazık ki, uykulu bir insanın yaptığı ilk şeylerden biri kedisini beslemek olmaktadır. Bu, sizi uyandırmasını ödüllendirmeniz ile eş değerdir ve kedinin yine aynı şeyi yapma olasılığını artırır.

Bu sorunu çözmeye başlamak için kedinizin gün içerisinde yeterince yemek yediğinden emin olun. Yatmadan hemen önce onlara mama veya doyurucu bir atıştırmalık verebilirsiniz.

Kedinizi genellikle sabahları besliyorsanız, kedinizin uyanma saatini kahvaltı saatiyle ilişkilendirmediğinden emin olmanız gerekir. Yataktan kalktığınız zaman ile kedinin mamasını verdiğiniz zaman arasında bir boşluk bırakın. Yataktan kalktıktan sonra en azından yarım saat beklemeye çalışın.

Ayrıca kedinizi, örneğin “kahvaltı zamanı!” diyerek beslenmeyle başka bir şeyi ilişkilendirmesi için eğitebilirsiniz.

Günlük rutinde sapmalar

Bir başka sebep, kedinizin günlük bir rutininin olmaması olabilir. Kediler tahmin edilebilirliği sever. Düzenli bir rutini sürdürmek, kedilerde stres seviyelerinin azalmasıyla bile ilişkilendirilmiştir.

Bir rutini sürdürmek için yemek zamanlarını, oyun zamanlarını ve bakımları her gün yaklaşık olarak aynı saatlerde yapmaya çalışın.

Kedinizle Aranız Ne Kadar İyi? Bu Testi Çözün, Cevabı Bulun!

Kumlarını düzenli, öngörülebilir aralıklarla temizleyin. Kirli veya bozulmuş kum, kedinizin sizi uyandırmasının bir nedeni olabilir. Gerekmedikçe kum kutularını, yemek kaplarını veya tırmalama direklerini hareket ettirmemeye çalışın.

Çevrelerinde bir şey değişirse, örneğin tatile giderseniz, mobilyalarınızı değiştirirseniz veya evinizde bir süre kalacak yeni bir misafiriniz veya evcil hayvanınız olursa, kediniz sabah erken uyandırma alışkanlıklarına dönebilir. Bu kediler için tipiktir. Rutini olabildiğince tutarlı tutun ve bir süre sonra kediniz yeni normale alışacaktır.

Kediniz yeteri kadar oyun oynayabiliyor mu?

Her ne kadar kedilerin uyumayı sevdikleri yaygın bir bilgi olsa da, aynı zamanda bizim gibi oynamayı ve vücutlarını hareket ettirmeyi de severler. Eğer günün büyük kısmında evde değilseniz, kedinize evde oynayabileceği veya uğraşabileceği çeşitli oyuncaklar ve cisimler sağlamanız önemlidir.

Tırmalama direkleri, kedilere tırmanabilecekleri ve esneyebilecekleri bir yer sunar. Toplar, yumuşak ve motorlu oyuncaklar onlara oynama ve egzersiz yapma fırsatı verir.

Evdeyken, kedinizi etkileşimli bir oyuncakla (kedi değneği gibi) oynatın veya evin içerisinde bir kovalamaca oyunu oynayın. Kedinizin keyif alacağı yeni bir oyun bulmayı da deneyebilirsiniz.

Kediler çabuk sıkılır. Oyunlarda çeşitliliği koruyun. Ve yatmadan bir saat önce kedinizle oynamayın. İdeal olarak, dışarı çıkmadan önce ve eve döndüğünüzde bir oyun seansı, kedinizin gece boyunca sessiz kalmasına yardımcı olacaktır.

Kedinizin sizi uyandırma alışkanlığı bir süre daha devam edebilir. Bu davranış, kediniz alıştıkça kısa vadede daha da kötüleşebilir. Önemli olan nokta, kedinizin gece veya sabahın erken saatlerindeki davranışlarını görmezden gelmektir. Ayağa kalkmayın ve eğer yapabiliyorsanız, sizi uyandırdıklarında kedinizle etkileşime geçmeyin. Bu tür etkileşimler, kedinizin sizi uyandırmayı istediği bir şeyi yapması ile ilişkilendirmesine sebep olacaktır.