Abone Ol

Kartal'daki çöken binada saatler sonra gelen mucize kurtuluş

Kartal'da 8 katlı bina çöktü, olay yerinde kurtarma çalışması yürütülüyor. İstanbul Valiliği, binanın çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi

Kartal'daki çöken binada saatler sonra kurtarıldı

İstanbul Kartal Cevizli'de Bankalar caddesi Sema sokakta bulunan 8 katlı Yeşilyurt apartmanı çöktü. Bina yerle bir olurken olay yerinde zamana karşı bir yarış yaşandı. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada olayda 2 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralı kurtarıldığı bildirildi.

AFAD ekipleri de enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalışıyor. Yardım bekleyenlerin seslerini duyurabilmesi için bina çevresinde toplanan kalabalık sessiz olmaları konusunda sürekli uyarılıyor. Yapılan açıklamaya göre binadaki 14 dairede kayıtlara göre, 43 kişi yaşıyor.

5 SAAT SONRA KURTARILDI

Kartal'da çöken binanın enkazı altında kalanları çıkarmak için çalışmalar devam ediyor. Enkazdan yaklaşık beş saat sonra bir kadın sağ olarak çıkarıldı.

Yaralı olan kadın ambulansla hastaneye kaldırıldı. Böylelikle 2 kişinin hayatını kaybettiği enkazdan kurtarılanların sayısı 7'ye yükseldi. Enkaz alanında kurtarma çalışmaları devam ediyor.

"2 BİNA BOŞALTILDI"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, olay yerinde yaptığı açıklamada, "Göçük altında kalan vatandaşlarımızın hayatları söz konusu. Önceliğimiz vatandaşlarımızı göçük altından çıkarmak. Emniyet amacıyla 2 binayı boşalttık." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "İlk dakikadan itibaren İstanbul'daki arkadaşlarımız gerekli müdahaleyi yapmaya çalışıyor. Bu olaylardan çıkaracağımız dersler, atacağımız adımlar var." dedi.

İSTANBUL VALİSİ: BİNANIN 3 KATI KAÇAK

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da olay yerine gitti. Vali Yerlikaya, "Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu Kaymakamımız arz etti." bilgisini verdi.

Yerlikaya, "Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler." açıklamasında bulundu.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada olayda 2 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralı kurtarıldığı bildirildi. İlerleyen saatlerde bu sayı 7'ye çıktı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı. İstanbul Valiliği de enkaz çalışmalarının kolaylaştırılması için vatandaşların çevreden uzaklaştırılması yönünde bir açıklama yaptı.

Kartal'daki çöken binada saatler sonra gelen mucize kurtuluş - Resim: 1

BİR KİŞİ SAĞ KURTARILDI

Binanın en üst katında oturduğu tahmin edilen bir kadın, enkazın altından yaralı olarak çıkarılırken iki yaralıya daha ulaşıldığı öğrenildi. Umutları artıran bu gelişmeler, çalışmaları daha da hızlandırıldı.

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI: BİNADA 43 KİŞİ YAŞIYORDU

Çöken binada vatandaşların yaşadığı 14 daire ve binanın alt katında dükkanların olduğu belirtildi. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, çöken bina ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bina 1992 yılında ruhsat almış. Burayla ilgili bir yıkım kararı yok.

Hemen yanında 3 parsel var yıkım kararı verilmiş. Kartal'da riskli raporu olup yıkılmayan bina yok. Ama bu binanın imar barışını biz göremiyoruz. Müracatını Bakanlık görebilir. Onun dışında bize herhangi bir müracaat yok. Yıkım kararı olan bir yer değil. 14 daire 43 kişinin yaşadığı bilgisi var. Şuan içeride kaç kişi var belli değil.

En alta atölye ve atölyede kimse yok. Bina ayrıca bir başkan yardımcımızın akrabasının binası. Binayla ilgili bizim bildiğimiz öğrendiğimiz bir patlama sonucu çökmesidir. 1 yaralı çıkarıldı." dedi.

Binada 14 Daire var : Çöken binada 43 kişinin yaşadığı 14 dairenin ve 15-20 kişinin çalıştığı bir tekstil atölyesinin olduğu öğrenildi. Hayli yeni olan binadaki bu dairelerin tamamen dolu olduğu bildiriliyor. Ölü sayısının yüksek olabileceğinden endişe ediliyor.

Patlama Olduğu İddiası: Görgü tanıkları Saat 16.00'da yaşanan olayın öncesinde patlama olduğunu iddia ederken canlı yayına bağlanan Cevizli Muhtarı Memiş Dikilitaş ise binanın kendi kendine çöktüğünü söyledi.

Binanın çökmeden önceki hali

Kartal'daki çöken binada saatler sonra gelen mucize kurtuluş - Resim: 2

Binanın yıkılmadan önceki hali yukardaki gibi. 8 katlı binanın neden çöktüğü henüz bilinmiyor.

-"Sesimi Duyan Var mı?" Olay yerinde zamana karşı yarış var. İtfaiye ekiplerinin vatandaşlara "Sesimi duyan var mı" diye sesleniyorlar.

"Binanın Altında Çocuklar Kalmış Olabilir": Binanın çöktüğünü gördüğünü söyleyen görgü tanığı, "Yol kenarında oynayan çocuklar vardı, tam emin değilim ama binanın altında kalmış olabilirler" dedi.