Abone Ol

Karar yazarı ahlaki çöküşün faturasını sola kesti

Eski İstanbul Müftüsü ve Karar yazarı Mustafa Çağrıcı, son günlerde tarikat ve cemaatlerde ortaya çıkan cinsel istismar olayları ile yeniden tartışmaya açılan siyaset-din ilişkisi konusunu işlediği "Bizim ‘sol’ ve din" başlıklı yazısında, sağdaki ahlaki çöküşün faturasını da Türk soluna kesti.

Karar yazarı ahlaki çöküşün faturasını sola kesti

"Dine ve dinî kültüre bakışta dünyadaki bütün 'sol'lar değişti ama bizim 'sol'un hâkim kesimi, İslam ve dinî kültürümüz karşısındaki ilgisizliğini sürdürüyor." diyen Çağrcı, "Bu nedenle de bizim “sol”, ülkemiz ve insanlık için bir türlü soylu bir düşünce üretemedi. Tıpkı bizim dindar “sağ”ın üretemediği gibi.

Yine bizim “sol” dinî ve siyasi anlamda “sağ”a da yapıcı-eleştirel katkı sağlayamadı. Kanaatimce bizde hem sağ siyasetin hem de dindarlığın düşünce ve ahlakta olumlu gelişme kaydedememiş olmasında, bu “sol”un da kusuru var. Aynı şeyler tersinden de doğrudur. " diye yazdı.

Çağrıcı'nın yazısı şöyle:

Bizdeki dogmatik ulema ve cemaatçiler gibi sol ve sosyalist kesimler de Allah’ın verdiği zihinsel yetenek ve birikimlerini bu ülkenin ve insanlığın hayrına kullanmayı bir türlü başaramadılar. Ne kadar “fakir fukara, işçi emekçi” deseler de, pozitivist etkilerle -sözde- bilimsellik mağarasında kaldıkları için, eğer din rengi ve kokusu taşıyorsa, hiçbir eski ve yeni düşünceye dönüp bakmadılar bile.

Bunda bizdeki hâkim “sol”un –Kant’ın deyimiyle- “dogmatik inançsızlığı”nın da etkisi olabilir. Hâlbuki o mağaradan çıkarak dünyayı ve dini özgür zihnin berrak atmosferinde görebilselerdi, din-dünya, din-hayat, din-insan, din-siyaset, din-ekonomi ilişkisi gibi konulara ışık tutacak düşünce ve bilgiler üretir, din ulemasının ve onların informe ettiği toplum kesimlerinin dogmatik uykularından uyanmalarına da katkılar sağlayabilirlerdi.

Keşke birçoğunun birikimli ve erdemli olduğunu bildiğimiz sol entelektüellerimiz, Batılı sosyalist entelektüellerin Hıristiyanlık ve Yahudiliği ne kadar iyi bildiklerini, hatta İslam’a bile bizim solculardan daha çok aşina olduklarını görüp ibret alsalardı!

Yazının devamı için TIKLAYIN