Abone Ol

Kamuoyuna açıklanmayan çok özel başkanlık anketini gördüm

Davutoğlu'nun danışmanı Mahçupyan bugünkü yazısında özel müşteriler için hazırlanan başkanlık anketinin sonuçlarını yazdı. Mahçupyan yazısında 15 Temmuz'dan sonra ve Kasım ayındaki sonuçlar arasındaki farka dikkat çekti.

Kamuoyuna açıklanmayan çok özel başkanlık anketini gördüm

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Karar gazetesinin yazarı ve Davutoğlu’nun danışmanı Etyen Mahçupyan, Kasım ortasında özel müşteriler için yapılan başkanlık anketinin sonuçlarını yazdı. Mahçupyan 15 Temmuz sonrasında ve Kasım ayı ortasında anket yapıldığını belirtti ve başkanlığa verilen desteğin 15 Temmuz sonrasına göre düşmeye başladığını yazdı. Kasım ayı ortasında yapılan ankette başkanlık referandumunda 'hayır' oylarının daha önde olduğunu yazan Mahçupyan "'Laik kesimin’ önemli bir bölümü karşılaşılan tehlikenin anlamını kavrayarak AK Parti’ye destek verme noktasına gelmiş. Ne var ki iktidarın sonraki uygulamaları o kitlenin yeniden CHP’ye dönmesine neden olmuş” ifadelerini kullandı.

SEÇİM ANKETİ

Mahçupyan’ın “Referandumda ‘hayır’ ihtimali” başlıklı yazısında anketin sonuçlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“‘Bu Pazar seçim olsa…’ şeklindeki klasik soru ile başlarsak, verilen yanıtlarda yüzde 15 kararsız gözüküyor. Bunlar dağıtıldığında tablo şöyle: AK Parti 49,5 – CHP 26,5 – MHP 11,5 – HDP 10,5. Diğer deyişle Kasım seçim sonuçlarından çok farklı bir durum yok. Bu birçok kişiye gerçekçi gözükmeyebilir çünkü 15 Temmuz ve sonrasında yaşanmakta olan olayların ‘doğal olarak’ iktidar etrafında bir kenetlenme ürettiği öngörülmekte. Ne var ki bu gerçekten de olmuş… Aynı şirketin 15 Temmuz sonrasında yaptığı saha çalışmasında rakamlar bunu ortaya koyuyor: AK Parti 61 – CHP 17,5 – MHP 11 – HDP 9. Yani ‘laik kesimin’ önemli bir bölümü karşılaşılan tehlikenin anlamını kavrayarak AK Parti’ye destek verme noktasına gelmiş. Ne var ki iktidarın sonraki uygulamaları o kitlenin yeniden CHP’ye dönmesine neden olmuş.”

“15 TEMMUZ SONRA RAKAMLAR ÇOK FARKLI”

Mahçupyan anketin başlanlık sistemiyle ilgili kısmını anlatırken “‘Başkanlık sistemi’ ile ilgili soruya gelirsek dağılım şu: Evet 43 – Hayır 45,5 – Kararsız 11,5. Bu da 51’e 49 ‘hayır’ cevabının önde olduğunu söylüyor. Oysa 15 Temmuz sonrası rakamlar çok farklı: Evet 49,5 – Hayır 36,5 – Kararsız 14. Yani kararsızlar dağıtıldıktan sonra ‘evet’ yüzde 57,5… Belki de o dönemde AK Parti’ye destek veren ‘laik kesim’ başkanlığı da desteklemiş ve şimdi aksi yöne geçmiş” ifadelerini kullandı.

“TABANINDAKİ ‘MESAFELİ’ GRUBU İKNA EDEBİLECEK Mİ?”

Davutoğlu’nun danışmanı Etyen Mahçupyan yazısını şu ifadelerle noktaladı:

“Bu sonucun sosyolojik zeminine gittiğimizde birkaç çarpıcı gözlem var: 1) Gençlerde (18-34 yaş) ‘hayır’ oyu daha fazla (45,5-40,5). 2) Eğitimlilerde ‘hayır’ oyu daha fazla. 3) Erkeklerde ‘evet’ ama kadınlarda ‘hayır’ daha fazla (erkekler 46,5-43; kadınlar 48-39,5). 4) En alt ve en üst gelir gruplarında ‘evet’ ama orta gelir gruplarında ‘hayır’ fazla.

Siyasi zemine geldiğimizde ise karşımıza daha çarpıcı bir bulgu çıkıyor. AK Parti’de ‘başkanlık sistemine’ hayır diyenlerin oranı yüzde 12,5 iken MHP’de bu cevabı verenler yüzde 71. Diğer bir deyişle Bahçeli’nin stratejisi ne olursa olsun MHP tabanının en az yüzde 70’i referandumda ‘hayır’ deme eğiliminde ve bu partiyi tanıyanlar ‘merkezin’ yönlendirme etkisinin çok az olduğunu bileceklerdir. Dolayısıyla MHP’den azami 3 puan gelecek gibi gözüküyor. Oysa AK Parti’de ‘hayır’ diyebilecek olanlar 6 puanın gitmesine neden oluyorlar. Önümüzdeki yazılarda ele alacağım üzere, araştırma bu ‘hayır’ oylarının nedenleri hakkında da gayet açıklayıcı verilere sahip.

Ama nihayette önceki yazılarda değindiğim noktaya geliyoruz. Acaba AK Parti kendi tabanındaki ‘mesafeli’ grubu ikna edebilecek mi?”