Abone Ol

Kadir Çetinçalı: Galatasaray şampiyonluğu garanti görmesin

Turkiyegundemi.com yazarı ve deneyimli spor muhabiri Kadir Çetinçalı, Galatasaray'ın Beşiktaş zaferini yorumladı.

Galatasaray şampiyonluğu garanti görmesin

İşte Kadir Çetinçalı'nın o yazısı:

İki ekibi de tonla stresin yüklendiği bir derbiydi. 90 dakikalık mücadelenin dışında yığınla hesap kitap meselesi vardı. Şampiyonluk bir yana ikincilik hesapları bir yana, diğer rakip Başakşehir bir yana derken; Fatih Terim ve Şenol Güneş hafta boyunca derbiyi yaşayıp kadrolarını oluşturdu.

Fatih Terim'in N'diaye'yi tribüne yollaması şaşırtıcı idi yerine Donk'un oynaması makul bir karardı. Şenol Güneş Medel'in yokluğunda Necip ile orta alanı doldurup, Adem Ljajic sola çekmesi tartışılırdı.

Galibiyete daha zorunlu olan taraf Beşiktaş idi ancak Şenol Güneş'in ilk hedefi yenilmemek gibi duruyordu. Fatih Terim de Donk tercihi ile ilk golü yememeyi hedeflemişti. Takımların son haftalardaki gelişimi ve gelişine göre Beşiktaş çok daha güven verici idi.

Galatasaray Konya'da rakip kaleye neredeyse şut atamadan gelmişti. Buna rağmen Şenol Güneş'in ekstra Necip sigortası Beşiktaş'ın son haftalarda yakaladığı akışkanlığı yok etti. Şenol Güneş evsahibi Galatasaray'ın maça hızlı başlayacağını öngörüp böylesi bir önleme yöneldi ama ilk yarıda Bülent Yıldırım'ın tartışılır ama sonuca direk etki etmeyen hatalı kararları ile birlikte Galatasaray avantajı yakaladı bile.

Sahada bir oyuncu değişikliği bile bütün takımın psikolojisini etkileyip, deplasman korkusunu kafalara donk ettirebiliyor. Şenol Güneş takımı açısından belki sezonun en önemli tercih hatasını yaparken, Fatih Terim'in N'diaye gibi orta alanın fiziki açıdan en diri adamını tercih etmemesi ayrı bir hata idi. Şenol Güneş'in Necip tercihi,Terim'in N'diaye hatasını da örtmüş oldu.

Galatasaray'ın bu sezon tartışılan isimlerinden biri olan Fernando ilk goldeki müthiş topla çıkışını asiste dönüştürdü ardından 2. golü de ustaca attı ve savunma yönlü bir orta saha oyuncusu olarak, derbi zaferini belki de şampiyonluğu getiren kahraman oldu.

Bülent Yıldırım özellikle ilk yarıdaki 3 ayrı pozisyonda hatalı kararlar verdi. Bana göre Vida ve Lens'e gösterdiği sarı kartlar yanlıştı. Ancak bunlar maçın sonucuna direk etki eden hatalar değildi. Ancak bu tür hatalar Galatasaray'ın lehine olursa Türkiye'de gündem başka türlü şekillenir. Caner'in ayağına çarpıp çarpmadığı yıllarca tartışılacak olan taç pozisyonunda yayıncı kuruluşun verdiği görüntüler rezalet durumunda. Yine de bana göre topun Caner'in ayağına çok inceden bir teması var ve topun yönü değişiyor. Hakemin kararı sonrasında Galatasaraylı oyuncular direk oyuna dönerken, Beşiktaşlı oyuncuların uyku hali anlaşılır gibi değildi. Golü kalede görünce uyandılar ama bu pozisyonda VAR'ın devreye girmesi de ayrıca mümkün değildi.

Galatasaray derbiyi mekan sahibi olmanın avantajı ile kazandı. Artık şampiyonluk ipini eline daha sıkı geçirdi. Rize maçını kazanır ise Başakşehir maçını berabere bitirmesi bile avantajını sürdürmesine sebep olacak. Tabi ki son maç Sivas deplasmanını da kazanması şartıyla. Galatasaray için şampi.... diyorlar ancak 2 zor deplasman var. Ve Galatasaray'ın deplasman performansı son 2 sezondur endişe verici. İş bitmiş değil. Heyecan dolu 3 hafta daha bizi bekliyor.