Abone Ol

Kadınların düğmeleri neden solda?

Erkeklerin gömleklerinde düğmeler sağ, kadınlarınkinde sol tarafta. Günümüzde de süren bu uygulamanın nedeniyle ilgili iki rivayet vardı. Şimdi onlara bir yenisi eklendi.

Kadınların düğmeleri neden solda?

Kadın ve erkek giysilerinde düğmelerin neden farlı yerlerde olduğunu hiç düşündünüz mü? Yapılan incelemeler, bu konuda araştırmacıları geçmişe götürüyor. Cosmopolitan dergisindeki habere göre geçmişte erkekler dönemin şartlarına bağlı olarak pantolon, ceket, yelek gibi kolay parçalar giyip çıkıyorlardı fakat kadınlar önlük, korse, iç yeleği, sabahlık gibi ayrıntılı kıyafetler giyiyordu. Giysilerde düğme kullanılan ilk zamanlarda düğmeler çok pahalıydı ve çabuk kırılabiliyordu. Orta ve üst sınıf toplumlardaki kadınlar terzilere diktirdikleri uzun elbiselerini hizmetçilerin yardımıyla giydikleri için terziler kadın kıyafetlerinde düğmeleri sol tarafa dikiyordu.

YILLARDIR FİKİR YÜRÜTÜLÜYOR
Bununla ilgili birkaç teori daha var. Örneğin sebep olarak kadınların bebekleri kolay emzirmesi de gösterilmişti. Ayrıca İngiliz fizikçi Havelock Ellis, 1894 yılındaki ikincil ve üçüncül cinsel karakter çalışmasında, kadınların giysilerinin zaman içinde erkeklerin pantolon, şort ve gömleklerine benzediğini ve iki tür arasındaki farklılığı belirlemek için zamanla kadın kıyafetlerindeki düğmelerin sol tarafa alındığını belirtmişti.