Abone Ol

Japonya'daki otoyolu Malatya'daki otoyol diye paylaştılar

Sosyal medyada troll bir hesapta paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, Malatya’daki bir otoyolu gösterdiği iddia edildi.

Japonya'daki otoyolu Malatya diye paylaştılar

2023 Diriliş isimli sayfa tarafından 10 Ekim 2017’de Facebook’a yüklenen görsel, şimdiye kadar yaklaşık 70 bin kişi tarafından paylaşıldı ve 13 bin kişi tarafından da beğenildi.

Japonya'daki otoyolu Malatya'daki otoyol diye paylaştılar - Resim: 1

Fotoğraf Japonya’daki bir otoyola ait

Ancak fotoğrafın, Malatya’daki bir otoyolu gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf Japonya’daki Ken-Ō otobanındaki Takaosan kavşağını gösteriyor.

Getty Images isimli stok fotoğraf sitesinde fotoğrafın sahibinin Benjamin Lee olarak belirtildiğini görmek mümkün. Benjamin Lee’nin, Eyeem isimli benzer bir stok fotoğraf paylaşım sitesindeki hesabında fotoğrafın yaklaşık 10 ay önce paylaşıldığı fark edilebiliyor.

Google Haritalar yardımıyla söz konusu kavşağın uydu görüntülerine de erişilebiliyor. Harita incelendiğinde Hachioji şehrinin yakınında bulunan kavşak dikkati çekiyor.

Son olarak Wikimapia isimli siteden de Hachioji şehri yakınlarındaki kavşağın koordinat bilgileri görülebiliyor.

Japonya'daki otoyolu Malatya'daki otoyol diye paylaştılar - Resim: 2

Söz konusu fotoğraf daha önce de başka yerlerden olduğu iddiasıyla paylaşıldı
Japonya’da bulunan Takaosan kavşağına ait fotoğraf daha önce de farklı yerlerden olduğu iddiasıyla paylaşıldı. Fotoğrafın, Dersim isimli Facebook sayfası tarafından 14 Ekim 2017’de “Dersin-Erzincan-Erzurum” yolunu gösterdiği iddiasıyla paylaşıldığını görmek mümkün. Buna ek olarak Twitter’daki bir kullanıcı ise fotoğrafı Bayburt viyadüğü olduğu iddiasıyla paylaşmıştı.

2023 Diriliş isimli sayfa mizah içerikli paylaşımlar yapıyor

Facebook’taki 2023 Diriliş isimli sayfanın yaptığı paylaşımların ise mizahi ve eğlence amaçlı olduğunu söylemek mümkün. 10 Ekim 2017’de Malatya’dan olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın altına sayfanın yöneticileri tarafından atılan yorumlarda, fotoğrafın Malatya’nın Moskova ilçesinde çekildiği ifade ediliyor. Buna ek olarak 20 Mayıs 2018’de paylaşılan bir görselde de “Ümmet 2023 Uzay Arabası” isimli bir paylaşım bulunuyor. Ayrıca, sayfada bu ve buna benzer birçok paylaşım olduğu fark edilebiliyor.

Japonya'daki otoyolu Malatya'daki otoyol diye paylaştılar - Resim: 3