Abone Ol

İzmir Hatırlattı: Türkiye'de Yaşanan Maden Kazaları

İzmir Kınık ilçesinde meydana gelen maden kazası Türkiye’de yaşanan büyük maden kazalarını bir kez daha hafızalara getirdi.

İzmir Hatırlattı: Türkiye'de Yaşanan Maden Kazaları

İzmir'in Kınık ilçesinde Polyak Eynez Madenciliğe ait linyit madeninde metan gazına bağlı patlama meydana geldi. Kazada herhangi bir can kaybı yaşanmadığı belirtilirken; söz konusu patlama, Türkiye’de yaşanan büyük maden kazalarını bir kez daha hafızalara getirdi.

İşte Türkiye’nin toplumsal hafızasına kazınan 5 büyük maden kazası:

7 Mart 1983: Armutçuk grizu patlaması

Zonguldak'a bağlı Armutçu beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait kömür ocağında 7 Mart 1983'de büyük bir grizu patlaması yaşanmış,patlamada maden ocağında çalışan 406 işçiden 102'si hayatını kaybetmişti.

Yapılan ilk açıklamalarda patlama "kaçınılmaz iş kazası" olarak tanımlansa da maden ocağının havalandırma sisteminin tümüyle ters kurulduğu, son derece eski teknolojiyle üretim yaptığı iddia edilmişti.

7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltek grizu patlaması

Amasya'nın Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde 19 yıl önce meydana gelen grizu patlamasında 68 işçi hayatını kaybetmişti.

Patlamada 3 işçi yanarak ölmüş, 65 işçi de patlamanın etkisiyle oluşan göçükte mahsur kalarak hayatını kaybetmişti.

Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası

3 Mart 1992'de Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde, taş kömürü maden ocağında zincirleme grizu patlamaları meydana gelmiş, patlamada 263 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

Patlamanın ardından yeraltında çıkan yangınlar denetim altına alınamamış,ocağın tüm katlarındaki göçükler ve ulaşım yolları tahribat nedeniyle; ocak, yüzey açıklıklarından kapatılmıştı. Kazadan kurtulanların ifadelerini temel alan soruşturmada kazanın oluşma nedenleri tam olarak açıklığa kavuşturulamadı.

26 Mart 1995: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması

Yozgat'ın Sorgun ilçesindeki Matsan Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucunda göçük altında kalan 38 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

13 Mayıs 2014 Soma Faciası

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği maden ocağında çıkan yangın ve su basması sonucu 301 madenci hayatını kaybetmişti.

'FITRAT' DEMİŞTİ

Hayatını kaybeden işçi sayısının 238’e yükseldiğini açıklayan dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan, maden altında mahsur kalan 120 civarında işçi olduğu bilgisini kamuoyuyla paylaşırken, yaptığı açıklamada bu gibi kazaların işin fıtratında olduğunu söylemişti.

Soma Faciası Cumhuriyet tarihininen büyük maden kazası olarak tarihe geçmiştir.