Abone Ol

İzinsiz fotoğraf kullanımına tazminat cezası

İZMİR'in Bergama İlçesi'nde fotoğraf sanatıyla uğraşan 38 yaşındaki Emin Özçoban, çektiği 6 fotoğrafı, dünyaca ünlü Yunan asıllı tenor Mario Frangoulis'in albümünün iç kapağında izinsiz olarak kullanan bir müzik şirketine iki yıl önce açtığı manevi...

İzinsiz fotoğraf kullanımına tazminat cezası

Mahkeme, bilirkişinin fotoğrafların sanat eseri olmadığını belirtemesine rağmen sahiplikten kaynaklanan haklarına tecavüz edildiği gerekçesiyle 5 bin lira tazminata hükmetti.

Fotoğraf sanatıyla ilgilenen Emin Özçoban, Yunan tenor Mario Frangoulis'in, 6 Temmuz 2010 yılında Bergama'daki konser provasında birçok fotoğrafını çekti. Bu fotoğraflardan 6'sı, piyasaya çıkarılan 'Mario Frangoulis-My Best Of' adlı albümünün iç kapağında izin alınmadan ve üzerindeki fotoğrafçı adı silinerek kullanıldı. Durumu tesadüfen internette farkeden Özçoban, adının silinerek fotoğraflarının izinsiz kullanıldığını ileri sürerek avukatları Yasin Turhan ve Deniz Bilge aracılığıyla İstanbul 4'üncü Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde, 'eser sahipliğinden kaynaklanan haklarına tecavüz' edildiği iddiasıyla müzik şirketine 13 Haziran 2012'da 'tecavüzün ref'i, (kaldırılması), maddi, manevi tazminat davası' açtı. 11 bilirkişi tarafından incelenen fotoğrafların sanat eseri niteliğinde olmadığı belirtildi. İki yıl süren davada, mahkeme heyeti bilirkişinin raporuna rağmen şarkıcı Mario Frangoulis'in piyasaya çıkarılan 'Mario Frangoulis-My Best Of' adlı albümündeki fotoğrafların Özçoban'ın izni olmadan kullanıldığını, bu nedenle fotoğrafların sahipliğinden kaynaklanan haklarına tecavüz oluştuğuna karar verip, 5 bin lira tazminata hükmetti.

"GURUR DUYUYORUM"
Fotoğraf sanatçısı Emin Özçoban, "İki yılı aşkın süredir devam eden hukuk mücadelemde uzman görüşüne başvurduğumuz Türkiye Fotoğraf Federasyonu'nun mensupları tarafından haklılık payım teknik olarak bütün imkanlar olmasına rağmen belirlenememiş olsa da Yüce Türk adaletince hakkımın teslim edilmiş olması yalnızca bu davada bana mutluluk vermiyor, aynı zamanda benzer uyuşmazlıklarda taraf olan fotoğrafçı dostlarımı da teşvik edeceğinden gurur duyuyorum" dedi.

Avukat Yasin Turhan ise "Dünyanın en büyük müzik firmasına karşı bu davayı kazanmak keyif verici. Ancak bu dava gösterdi ki fotoğrafçı bilirkişilerimiz maalesef fotoğraf sanatına uzak durumdalar. Müvekkilimiz Emin Özçoban'ın çektiği fotoğraflar bir müzik şirketi tarafından albüm kapağında kullanılacak kadar değerli bulunup, bilirkişilerce eser niteliğinde haiz görülmemiş olması adalet duygularını zedelemiştir" dedi.

Oben ULU/BERGAMA (İzmir)