Abone Ol

İsveç oylamasında AKP’den 3 fire

CHP, AKP, MHP ve DEVA Partisi çoğunlukla ‘Kabul’ oyu verdi

İsveç oylamasında AKP’den 3 fire

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin İsveç'in NATO üyeliği konusunda tutumuna rağmen, partisinde 3 ismin "Kabul" oyu vermediği belirlendi. 

Kuzey Atlantik Antlaşması’na İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis’ten 286 ‘Kabul’, 55 ‘Ret’ ve 4 ‘Çekimser’ oyla geçti.

Teklife, DEM Parti, TİP, İyi Parti, Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi ve HÜDAPAR ‘Ret’ oyu verirken; CHP, AKP, MHP ve DEVA Partisi çoğunlukla ‘Kabul’ oyu verdi.

AKP'de 2 isim ret, 1 isim çekimser yönde oy kullandı
TBMM'nin tutanaklarına bakıldığındaysa partileri ‘Kabul’ oyu vermesine rağmen kendisi ‘Ret’ ya da ‘Çekimser’ oy kullanan milletvekillerinin olduğu görüldü.

AKP İstanbul Milletvekili İsmail Erdem ile AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, partilerinin tutumuna rağmen teklife ‘Ret’ oyu verdi. AKP Mardin Milletvekili Muhammed Adak ise ‘Çekimser’ kaldı.

CHP'de bir ret, bir çekimser oy 
CHP’de de benzer durum yaşandı. CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, ‘Kabul’ oyu veren partisinin tutumunun aksine ‘Ret’, CHP Samsun Milletvekili Murat Çam ise ‘Çekimser’ oy kullandı.

Erdoğan, Meclis'i işaret etmişti 
23 Ekim'de de Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis'e göndermişti. Bu konuda açıklama yapan Erdoğan, " İsveç'in katılım protokollerini onaylayacak merci, Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Şu an işleyen bir süreç vardır. Meclisimiz atılan adımları takip edecek, ülkemizin çıkarları doğrultusunda en doğru kararı verecektir" demişti.

Protokol Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi ancak süreç tam anlamıyla tamamlanmış değil. Protokolün yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor.