Abone Ol

İşten Atılan Cumhuriyet Çalışanlarından Flaş Açıklama

TGS ile toplu sözleşme imzalandıktan 2 hafta sonra 8 gazetecinin işten çıkarıldığı Cumhuriyet gazetesi önünde gazeteciler açıklama yaptı, "Kararı tanımıyoruz" dedi.

İşten Atılan Cumhuriyet Çalışanlarından Açıklama

Cumhuriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Serkan Ozan, "İşten çıkarma kararını tanımıyoruz, Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer'i derhal istifaya davet ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet gazetesi, 2 hafta önce Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile 18 yıl sonra yaptığı toplu sözleşmenin ardından, 29 Kasım Salı günü 8 sendikalı gazeteciyi işten çıkardı. TGS'nin çağrısıyla Cumhuriyet önünde açıklama yapan gazeteciler "ekonomik gerekçeler" savını kabul etmediklerini belirtti, "Cumhuriyet'i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer'i derhal istifaya davet ediyoruz" dedi.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, Ozan şu ifadeleri kullandı:

"16 Kasım 2021 tarihinde yapılan Cumhuriyet Vakfı toplantısında, en az 15 kişinin işten çıkarılması, bununla ilgili Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya'nın öneri sunması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası gerek Genel Yayın Yönetmeni Küçükkaya, gerek yazı işleri ekibi ve gerekse servis şefleri, çekincelerini dile getirmiş, hiç kimsenin işinden olmaması için yapıcı öneriler ve özverilerde bulunma kararı almıştır.

Ancak, çalışanın sesine kulak tıkayan, kendilerine sunulacak önerileri bile beklemeyen Alev Coşkun, Adnan Arslan ve Osman Özer'den oluşan şirket yönetim kurulu, Cumhuriyet ilkeleriyle uyuşmayan bir kararla sekiz çalışma arkadaşımızı Cumhuriyet'ten koparmıştır"

Bu kararla, Yürütme Kurulu ve Genel Yayın Yönetmenliği makamının iradesinin çiğnendiğini ifade eden Ozan, işten çıkarmalar için yönetimin sunduğu "ekonomik gerekçeler" savını kabul etmediklerini belirtti.

Ozan açıklamayı şu sözlerle noktaladı:

"Seçim sürecine giren Türkiye'nin en önemli gazetesinin yayın politikasına müdahale girişiminin de tehlikenin de farkındayız..

Türkiye'nin en köklü, en etkili gazetesi olan Cumhuriyet'i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer'i derhal istifaya davet ediyoruz.

Cumhuriyet'in gerçek sahipleri okurlarımıza, hiçbir koşulda desteklerini esirgemeyen Cumhuriyet dostlarına dayanışma ruhuyla sesleniyor, saygılarımızı sunuyoruz"

Gazete önünde söz alan TGS Başkanı Gökhan Durmuş işten atmaları sendikanın tasfiye etmenin başlangıcı olarak gördüklerini ifade etti. Durmuş "Dolayısıyla iyi niyet ve ekonomik gerekçe görmüyoruz. İmza attıkları toplu sözleşmeyi uygulatana kadar vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"KARARI KINIYORUM, ARKADAŞLARIMIN YANINDAYIM"

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, kararı kınadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Ben 29 Temmuz 2021 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde 28 yıldır onurlu gurulu bir meslek hayatımı ortaya koyarak istifa kararı aldım. Bu karar bana Alev Coşkun’un çalışma arkadaşlarını sendikadan istifa ettireceksin ya da genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın tehditinden dolayı olmuştu. Ben de çalışma arkadaşlarımdan yana olduğumu belirterek istifa ettim. Ancak çalışma arkadaşlarımın büyük desteğiyle 3 gün sonra geri döndüm. Ve 4 ay sonra toplu sözleşme imzalandıktan sonra Alev Coşkun ve şirket yönetimi ekibimde yer alan 8 tane arkadaşımı işten kovma kararı aldılar. Benim bilgim ve dahilim olmadan, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinin bilgis olmadan, Cumhuriyet Vakfı Yürütme Kurulu üyelerinin büyük çoğunluğunun bilgisi dahilinde olmayan bu işlemi kınıyorum. Arkadaşlarımın yanındayım, görevimin de başındayım. Her gün Türkiye’nin en iyi gazetesini yapacağım ve arkadaşlarım geri dönene kadar bütün meslektaşlarımla birlikte TGS’nin desteğiyle bu gazeteyi çıkaracağız.”

Çok sayıda gazeteci, grevdeki Bakırköy Belediyesi işçileri ve İstanbul Tabip Odası yöneticileri açıklamaya destek verdi.