Abone Ol

İşte Türkiye'nin en büyük 10 ajansı!

Ajansların ilk altı aylık performanslarına göre en büyük 10 ajans hangileri oldu...

İşte Türkiye'nin en büyük 10 ajansı!

Mediacat dergisi Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan'ın açıkladığı bilgilere göre, 'Türkiye'nin en büyük ajansları, reklamverenleri ve medya ajansları' araştırması bu ay kapsamlı şekilde Advertising Age'de yer aldı..

Pelin Özkan, Mediacat'teki yazısında en büyük 10 ajans ve reklamvereni köşesine taşıdı...

İşte o yazı...

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında birinci sırada olan Güzel Sanatlar/Saatchi&Saatchi'yi bu yıl beşinci sırada görüyoruz. Bunun en önemli nedenlerinden birisi Güzel Sanatlar'ın geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Sütaş'la çalışmasını sonlandırması.

Listenin en büyük 10 ajansının Türkiye'deki reklam pastasının yarısından fazlasını yüzde 55,74′ünü yönetiyor olması en dikkat çekici nokta.


En büyük 5 medya ajansı

İlk altı ayın en büyük medya ajanslarıNielsen Media verilerine göre 2013′ün ilk altı ayında medya ajanslarının performansı ise soldaki tablodaki gibi sıralanıyor.

En büyük beş medya ajansı toplam reklam bütçesinin 54,75′ini yönetiyor. İlk 10 ajans ise toplam medya bütçesinin yaklaşık 78,56′lık bölümünü yönetiyor.


En büyük 10 reklamveren

İlk altı ayın en büyük reklamverenleriYılın ilk altı ayında reklamverenlerin reklam yatırımlarına baktığımızda geçtiğimiz yıla yakın bir liste görüyoruz.
En büyük ilk 10 kreatif ajans reklam yatırımlarının yüzde 50′sinden fazlasını, en büyük 10 medya ajansı ise reklam yatırımlarının yüzde 75′inden fazlasını yönetiyor. En büyük 10 reklamverenin reklam yatırımlarına baktığımızda ise toplam reklam yatırımlarının yaklaşık yüzde 27′sini oluşturduğunu görüyoruz.

Kaynak: Nielsen Media Research Ocak – Haziran 2013

Not: Bu liste televizyon, gazete, dergi, açıkhava ve radyo mecralarından yapılan reklamların tarife fiyatları (rate card) üzerinden hesaplanmasıyla elde edilmiştir. Hesaplamada sosyal reklamlar ve telemarketing çalışmaları dikkate alınmamıştır.

Aşkla bağlı olduğumuz 10 marka

Lovemarks araştırmasını 2009′dan bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden birisi olan IPSOS'un gerçekleştirdiği Lovemarks araştırması bu yıl toplam 23 kategoride yapıldı. Araştırmanın detaylarını ilerleyen sayfalarımızda okuyabilirsiniz.

Lovemarks araştırması 2013 sonuçları2009′dan bu yana her yıl en sevilen markalarda ilk sırada yer alan Nokia bu yıl kendi kategorisinde birinciliğini korusa da ilk kez liderliği Turkcell'e kaptırdı.

2009 yılı sonuçlarıyla karşılaştırdığımızda Turkcell, TTNET, Arçelik, Coca-Cola, İstikbal, Casper gibi markaların istikrarlarını koruduklarını görüyoruz. Fast Food kategorisinde 2009′da ilk sırada yer alan McDonald's yerini birkaç yıl once Burger King'e kaptırdı. Bu yıl en önemli çıkışı Samsung'da görüyoruz. Omo ve Elidor ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kendi kategorilerinin birincisi olmakla kalmayıp, en sevilen 10 marka arasına da girmeyi başardılar.
Turkcell ve Arçelik diğer markalardan farklı olarak ikişer kategoride birincilik elde ettiler.

Vodafone'un başarısı

Vodafone Türkiye özellikle son yıllarda fark yaratan reklam ve iletişim çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Vodafone Türkiye ekibi geçtiğimiz günlerde yeni bir başarıya daha imza attı. Ekibin yürüttüğü "Vodafone'u Öneriyorum" sosyal medya kampanyası Facebook tarafından örnek sosyal medya kampanyası olarak tüm dünyaya tanıtıldı.

Facebook, Vodafone'un kampanyasını örnek gösterdi"Vodafone'u Öneriyorum" kampanyası kapsamında 37 farklı hedef kitleye özel olarak hazırlanan özel mesaj ve yarışmalarla abonelerinin fikirlerine başvuran Vodafone, kampanyaya katılan kullanıcıların fotoğraflarını her gün yenileyerek resmi Facebook sayfasına kapak fotoğrafı olarak ekledi. Böylece kampanyaya katılan kullanıcılar aynı zamanda kendi küçük hikâyelerinin de kahramanı oldular.

İki ay süren kampanyanın sonunda Vodafone 117 bin 469 yeni hayran kazandı. Facebook kampanyası aynı zamanda Vodafone'un net tavsiye skorunu 5 puan birden yükseltmesini de sağladı.

Sosyal medya devi Facebook Vodafone'un bu kampanyasını örnek proje olarak tüm dünyaya tanıttı. Facebook Marketing sayfasında Vodafone Türkiye'nin kampanyasını duyuran Facebook ayrıca tüm dünyadaki iş ortakları ve müşterilerine gönderdiği e-bültende Vodafone Türkiye'nin Facebook kampanyasını öne çıkardı.

Pelin Özkan'ın yazısını okumak için tıklayın