Abone Ol

İşte Sovyetler Birliği'nin gizli projesi: Komünist Robocop!

Sovyet bilim adamlarının 1950’li yıllarda mükemmel silahı geliştirmek için köpekten biyonik robot yapmaya çalıştığı ortaya çıktı.

İşte Sovyetler Birliği'nin gizli projesi: Komünist Robocop!

 10 yıl devam eden “çok gizli” projenin fotoğrafları günümüzde bilimkurugu filmlerini aratmıyor.

Mükemmel silah hayali

Amerikan sinemasının 1987 yılında vizyona giren ve çete üyeleri tarafından kurşuna dizilerek öldürülen polis memurunun bedenini çelikten yapılmış bir robotla birleştiren “RoboCop” filminin gerçeğini, 60 yıl önce Sovyet bilim adamlarının yapmaya çalıştığı ortaya çıktı. SSCB’nin dağılmasından sonra ortaya çıkan gizli belgelere göre Moskova Bilim Akademisi uzmanlarından Vladimir Demikhov, bir köpeğin başını başka bir köpeğe nakletmeyi başardı. Köpek bir ay yaşadıktan sonra öldü. Soğuk Savaş’ın en sürtüşmeli bu döneminde Sovyet uzmanlar bu deneyden yola çıkarak dünyanın en mükemmel silahını üretmek için kolları sıvadı.

Eğitimli köpekler kullanıldı

Projeye göre bir hayvanın sinirleri robota bağlanacak ve bu makine hayvanın beyni tarafından kontrol edilecekti. İlk olarak fare, maymun ve köpeklerin denenmesine karar verildi. Ancak bu hayvanlardan en çabuk öğrenen ve insanlara sadakatiyle bilinen köpekte karar kılındı. 1959 yılında “Lessie” adında biyorobot projesi başlatıldı. Eğitimli köpekler proje kapsamında kullanıldı. Günümüzün bilimkurgu filmlerine benzeyen makine prototipi yapıldı. Hatta makine test bile edildi. Ancak projeye 10 yıl sonra bilinmeyen bir sebepten son verildi. Biyorobot projesi günümüze kadar Sovyet arşivlerinin tozlu raflarında kaldı.

Komutlu silah

Biyorobot projesinde Sovyet döneminin önde gelen nörologları ve mühendisler yer aldı. Lessie projesinde insan komutlarıyla bu makinelerin silah olarak kullanılması amaçlanıyordu. Projenin neden sona erdirildiği ise Rus hükümeti tarafından gizli tutuluyor.