Abone Ol

İşte RTÜK'ün yeni reyting yönetmeliği!

RTÜK'ün hazırladığı 'rating yönetmelik taslağı' belli oldu. Buna göre, ölçüm cihazı yerleştirilen aileler gizli kalacak.

İşte RTÜK'ün yeni reyting yönetmeliği!

RTÜK Reyting Yönetmeliğini Hazırladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından hazırlanan “Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı” tüm tarafların görüşüne sunulmak üzere RTÜK web sitesine yerleştirildi. Bir ay süreyle web sitesinde yayınlanacak olan taslak, gelen görüşler göz önünde bulundurularak son kez düzeltilecek ve yayıma hazır hale getirilecek.

Yönetmelik taslağı izlenme ve dinlenme ölçümlerini yapacak kuruluşların taşımaları gereken nitelikleri, ölçümlerde uyulacak usul ve esasları, denetim şartlarını ve bunlara uymayanlara uygulanacak yaptırımları belirliyor.

Beş bölümden oluşan yönetmelik taslağında, ölçüm faaliyetinde bulunacak kurum ve kuruluşlar için “organizasyonel yapı” tanımı getiriliyor. “Organizasyonel yapı”, müşterek endüstri komitesi, araştırma şirketine ait yapı ve medya sahipleri birliği organizasyonlarından herhangi birini belirten tüzel kişi olarak tanımlanıyor. Böylece TİAK gibi müşterek endüstri komitelerinin yanı sıra, araştırma kuruluşlarının ve TVYD; RATEM gibi medya sahiplerinin oluşturduğu birliklerin de RTÜK’e başvuruda bulunmak koşuluyla reyting ölçümü yapmalarına olanak sağlanıyor. Sendikaların ve belediyelerin ise reyting ölçümü yapamayacağı öngörülüyor.

Taslakta, ölçüm yapacak kuruluşların, doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama etkisi doğurabilecek nitelikte olmayacakları öngörülüyor. Ayrıca,  tam bağımsızlık, kurumsal yapı, yazılı ve objektif kurallara göre hareket etme, hukuki belirlilik ve teknik yeterlilik niteliklerine sahip olma şartı aranıyor.

Taslakta, ölçüm sonuçlarının güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistiksel gizlilik, güncellik, şeffaflık ve hesap verebilirlik esaslarına göre hazırlanması, tüm kullanıcılara eş zamanlı olarak sunulması, veri tabanı örneklemi ve panel hanelerine ilişkin bilgilerin gizliliği öngörülüyor. Ayrıca gerekli görüldüğünde denetim için RTÜK’e sunulmak üzere ham verilerin saklanması ile ölçüm şirketinin ISO 20252 belgesine sahip olma şartı getiriliyor.

Her yıl veri tabanı araştırması yapılmasını öngören Taslak, örneklem verisi ve örneklem tasarımının TÜİK’ten temin edilmesini ve örneklem verisinin her yıl güncellenmesini zorunlu kılıyor. Taslağa göre, izlenme ölçümü veri tabanı araştırmasında kullanılacak örneklem büyüklüğü, öngörülen panel büyüklüğünün en az on katı olarak belirlenecek. Panel tasarımında beş bin ve üstü belediye olarak teşkilatlandırılmış yerleşim yerlerinde yaşayan nüfusun izlenme ölçümlerinde beş yaş ve üstü, dinlenme ölçümlerinde ise on iki yaş ve üstü esas alınacak.  Paneldeki haneler, sistemde en fazla beş yıl kalacak şekilde her yıl en az yüzde yirmi oranında yenilenecek.

Ölçüm yapacak kuruluşlar, ölçüm sisteminde yer alan yayın kuruluşlarını ve ölçüm sonuçlarını RTÜK’e bildirecekler.

Yayın kuruluşlarının editoryal bağımsızlığı dikkate alınarak anlık ölçüm sonuçları bir saatten önce paylaşılmayacak ve yayınlanmayacak. Ölçüm sürecine ait ham veriler dahil tüm veriler en az beş yıl süreyle saklanacak. Panelden elde edilen ham veriler ilk olarak Türkiye’de arşivlenecek.

Ölçüm sonuçları kamuya açıklanırken, ölçümün kapsamı, örnekleme yöntemi, örneklem büyüklüğü, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanı “ölçümün künyesi” adı altında açıklanacak.

Ölçüm sonuçları bağımsız ve tarafsız bir denetleme kurulu tarafından denetlenecek. Yıllık denetim raporları RTÜK’e gönderilecek. Üst Kurul ihtiyaç görmesi veya şikayette bulunulması halinde yerinde denetim yapabilecek ya da yaptırabilecek. Denetim süresi altı ayı geçmeyecek. Yapılan denetim sonucunda, ölçüm işlemlerinde yönetmelik hükümlerine aykırılık saptanması halinde, kuruluştan savunma istenecek.

RTÜK’e başvuruda bulunmadan ölçüm yapanlar faaliyetlerini durdurmaları için uyarılacak. Uyarılara rağmen ölçümlere devam etmeleri halinde altı yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

Üst Kurula başvuruda bulunduğu halde öngörülen usul ve esaslara uymadığı tespit edilen kuruluşlar önce uyarılacaklar. Aykırılığın giderilmemesi halinde 200 bin TL ile 600 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak.

YAYIN HİZMETLERİNİN İZLENME VE DİNLENME ORANI
ÖLÇÜMLERİNİN YAPILMASINA VE DENETLENMESİNE İLİŞKİN
USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
(TASLAK)

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yayın hizmetlerinin izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin yapılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu usul ve esaslara uymayan şirket ve kuruluşlara uygulanacak müeyyideleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında, her türlü teknik, usul ve araçlarla ve her ne isim altında olursa olsun elektromanyetik dalgalar veya diğer yollarla yapılan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri ile ilgili izlenme ve dinlenme oranlarının ölçümüne ilişkin faaliyetleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 15/02/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Anlık ölçüm: Ölçüm sonuçlarının ölçülen yayın hizmeti ile eş zamanlı olarak elde edilmesi işlemini,
b) Araştırma şirketine ait yapı: İzlenme/dinlenme ölçümleri yapmak amacıyla bir araştırma şirketinin,  emek ve sermayeyi bir araya getirerek üretim sürecini bir üretim faktörü olarak tasarladığı, örgütlediği ve tüm riski üstlendiği, sistemin tümünün sahibi ve yöneticisi olduğu yapıyı,
c) Ham veri: Veri tabanı araştırması veya panelden elde edilen işlenmemiş veriyi,
ç) İzlenme/dinlenme oranı (rating): Belirli bir zaman diliminde belirli bir yayın hizmetini alan izleyici/dinleyicilerin ölçüm evrenine oranını,
d) İzlenme/dinlenme ölçüm faaliyeti: Ülke nüfusunun tamamının veya belli bir kısmının demografik ve sosyo-ekonomik yapısını temsil eden örneklem birimlerinin izlenme/dinlenme davranışlarını elektronik ve diğer yöntemlerle ölçen pazar araştırmasını,
e) İzlenme/dinlenme payı (share): Belirli bir zaman diliminde belirli bir yayın hizmetini alan izleyici/dinleyicilerin o zaman dilimi içindeki izleyicilere/dinleyicilere oranını,
f) Kanun: 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu,
g) Medya sahipleri birliği: İzlenme/dinlenme ölçümlerini yaptırmak amacıyla bir veya birkaç medya hizmet sağlayıcıdan veya medya hizmet sağlayıcı(lar) yanı sıra bir ajans veya reklam verenden oluşan yapıyı,
ğ) Müşterek endüstri komitesi: İzlenme/dinlenme ölçümlerini yaptırmak amacıyla bir araya gelen medya hizmet sağlayıcıları ve reklam sektör temsilcileri tarafından oluşturulan yapıyı,
h) Organizasyonel yapı: Müşterek endüstri komitesi, araştırma şirketine ait yapı ve medya sahipleri birliği organizasyonlarından herhangi birini belirten tüzel kişiyi,
ı) Ölçüm: İzlenme veya dinlenme oranı ölçümünü,
i) Ölçüm hizmet sağlayıcı: İzlenme/dinlenme oranı ölçümlerini yapan tüzel kişiyi,
j) Panel: Veri tabanı araştırması sonucunda oluşturulan, veri tabanı araştırması kitlesini temsil kabiliyetine sahip, ölçümün gerçekleştirildiği ve verilerin üretildiği haneler bütününü,
k) Panel büyüklüğü: Panelde bulunan toplam hane sayısını,
l) Panel tasarımı: Panelin, veri tabanı araştırması örnekleminden seçilmesine ilişkin her türlü iş, işlem ve yöntemler ile panel yapısını tanımlayan tasarımı,
m) SES ölçeği: Sosyo-Ekonomik Statü ölçeğini,
n) Üst Kurul: Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu,
o) Veri tabanı araştırması: Temsil edilecek kitlenin, demografik ve sosyo-ekonomik yapısı ile yayın hizmetine ilişkin bilgilerini toplayan ve panele girecek potansiyel hanelerin seçimi için tasarlanmış geniş kapsamlı araştırmayı,
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
İzlenme ve Dinlenme Ölçüm Faaliyeti İçin Başvurular

Organizasyonel yapıda bulunması gereken şartlar
MADDE 5- (1) Organizasyonel yapı, belli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama etkisi doğurabilecek nitelikte olmayacaktır. Organizasyonel yapı,  tam bağımsızlık, kurumsal yapı, yazılı ve objektif kurallara göre hareket etme, hukuki belirlilik ve teknik yeterlilik niteliklerine sahip olmalıdır.
(2) İzlenme ve dinlenme ölçüm hizmetinin temininde ölçüm piyasasında rekabetin sağlanması amacıyla, organizasyonel yapı tarafından potansiyel ölçüm hizmet sağlayıcıları arasından yapılan seçimin ve/veya ihalenin; şeffaf olması, gerekli şartları sağlayan bütün potansiyel sağlayıcı teşebbüslere açık bir biçimde yapılması, dışlayıcı olmaması ve en fazla beş yıllık bir süre için yapılması esastır.
(3) Organizasyonel yapı, tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadır.
Ölçüm faaliyetine ilişkin başvuru işlemleri
MADDE 6- (1) Organizasyonel yapının, ölçüm faaliyetinde bulunabilmesi için Üst Kurula başvurması zorunludur.
(2) Organizasyonel yapı, başvuru dosyasında; ölçüme ilişkin amaç ve kapsam,  veri tabanı araştırması,  panel işlemlerinde kullanılacak teknik alt yapı, veri toplama sistemleri (veri toplama, denetleme vb.) ile ilgili ön bilgiyi, yazışma adresi, internet adresi, e-posta adresi, ölçüm merkezi adresi, telefon ve faks bilgilerini beyan eder.
(3) Sendika ve belediyeler, bu Yönetmelik kapsamında ölçüm faaliyetinde bulunamazlar.
(4) Ölçüm piyasasını etkilememek, ticari değer taşımamak, kendi faaliyet alanı ile sınırlı kalmak ve kamuya açıklanmamak şartıyla yapılan ölçümler hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İzlenme ve Dinlenme Ölçümlerinin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar

Ölçüm faaliyetine ilişkin genel esaslar
MADDE 7- (1) Ölçüm faaliyeti, kamusal sorumluluk anlayışı çerçevesinde, bu Yönetmelik ve ilgili mevzuatta bulunan hükümler uyarınca gerçekleştirilir.
(2) Ölçüm sonuçları;  güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistiki gizlilik, güncellik, şeffaflık ve hesap verebilirlik esaslarına göre hazırlanır.
(3) Ölçüm sonuçları tüm kullanıcılara eş zamanlı olarak sunulur.
(4) Kamunun bilgi edinme hakkı gözetilir.
(5) Yargı kararları saklı kalmak kaydıyla ölçüm faaliyeti süresince veri tabanı örneklemi, panel hanelerine ilişkin isim ve iletişim bilgilerinin gizliliği sağlanır.
(6) Ham veri, gerekli hallerde kontrolün yapılabilmesi için saklanır ve denetim sürecinde Üst Kurula sunulur.
(7) Ölçüm hizmet sağlayıcının ISO 20252 belgesine sahip olması gerekir.  
Veri tabanı araştırması
MADDE 8- (1) Ölçümün temelini teşkil edecek evrene yönelik olarak her yıl veri tabanı araştırması yapılır.
(2) Veri tabanı araştırmasında kullanılacak olan örneklem verisi ve örneklem tasarımı Türkiye İstatistik Kurumundan temin edilir. Veri tabanı araştırmasında kullanılacak örneklem verisi her yıl güncellenir.
(3) Evrendeki her bir fert veya hane, kapsama dâhil edilir ve bunların örnekleme girme olasılığı bulunur.
(4) Veri tabanı araştırmasında olasılıklı örnekleme yöntemleri uygulanır.
(5) İzlenme ölçümü veri tabanı araştırmasında kullanılacak örneklem büyüklüğü, öngörülen panel büyüklüğünün en az on katı olarak belirlenir.
Panel tasarımı ve metodolojisi
MADDE 9- (1) Panel tasarımı, veri tabanı araştırması evrenini temsil edecek şekilde belirlenir.
(2) Panele seçilecek haneler, veri tabanı araştırması örneklemi dışından olamaz.
(3) Panel tasarımı uygulamasında, beşbin ve üstü belediye olarak teşkilatlandırılmış yerleşim yerlerinde yaşayan nüfusun, izlenme ölçümlerinde beş yaş ve üstü, dinlenme ölçümlerinde ise on iki yaş ve üstü esas alınır.
(4) Panel tasarımında kullanılacak SES ölçeğinde Türkiye temsiliyeti sağlanır.
(5) Paneldeki haneler, sistemde en fazla beş yıl kalacak şekilde her yıl en az yüzde yirmi oranında yenilenir.
Medya hizmet sağlayıcıların Üst Kurula bildirilme zorunluluğu
MADDE 10- (1) Organizasyonel yapı, ölçüm sisteminde yer alan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile ölçüm sonuçlarını Üst Kurula bildirir. Bu hususlarda, meydana gelecek değişiklikler elektronik iletişim yoluyla aynı gün, yazılı olarak üç iş günü içinde Üst Kurula bildirilmek zorundadır.
Veri toplama ve raporlama
MADDE 11- (1) Ölçüm sisteminde kullanılacak yazılım ile donanımlar, güncel ve teknolojik gelişmelere uygun yapıda olmalıdır.
(2) Yayın kuruluşlarının editoryal bağımsızlığı dikkate alınarak anlık ölçüm sonuçları bir saatten önce paylaşılamaz ve yayınlanamaz.
(3) Elektronik yolla yapılan ölçümlerde belirli bir zaman dilimine ait ölçüm sonuçlarına karşılık gelen medya hizmet sağlayıcı ya da program adının belirlenmesinde kullanılacak algoritma manipülasyona yol açmayacak şekilde tasarlanmalıdır.
(4) Organizasyonel yapı, ölçüm sürecine ait tüm verileri (ham veriler dâhil), en az beş yıl saklanmak zorundadır.
(5) Panelden elde edilen ham veriler, ilk olarak Türkiye’de arşivlenir.
İzlenme ve dinlenme ölçüm sonuçlarının kamuya açıklanması
MADDE 12- (1) Ölçüm sonuçlarının her türlü iletişim ortamından kamuya açıklanması halinde, ölçümün kapsamı, örnekleme yöntemi, örneklem büyüklüğü, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanı “ölçümün künyesi” adı altında açıklanmak zorundadır.
(2) Ölçüm sonuçlarının kamuya açıklanması, kamuyu ve piyasayı yanıltıcı ve aldatıcı, haksız rekabete yol açıcı, haksız çıkarlara hizmet eden veya toplumda özgürce kanaat oluşumunu engelleyecek nitelikte olamaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İzlenme ve Dinlenme Ölçümlerinin Denetimine İlişkin
Usul ve Esaslar ile Yaptırımlar

Organizasyonel yapı ve/veya ölçüm hizmet sağlayıcının denetime ilişkin yükümlülükleri
MADDE 13- (1) Organizasyonel yapı ve/veya ölçüm hizmet sağlayıcı, ölçümde kullanılan metodoloji, ölçüm sistemi, raporlama gibi sistemin tüm aşamalarının denetlenmesini içeren denetim sistemini oluşturur.  Bu amaçla,  alanında uzman kişilerden oluşan bağımsız ve tarafsız denetleme kurulu kurar. Organizasyonel yapı,  ihtiyaç duyulması halinde denetime ilişkin raporlarını Üst Kurula sunar.
(2) Organizasyonel yapı ve/veya ölçüm hizmet sağlayıcı ayrıca, son beş yıl içinde ölçüm piyasasında en az bir defa denetim yapmış bağımsız bir kuruluş tarafından ölçümün tüm süreçlerinin denetlenmesini sağlar ve bu kuruluşun hazırladığı yıllık denetim raporunu Üst Kurula gönderir.
(3) Organizasyonel yapı ve/veya ölçüm hizmet sağlayıcının, Üst Kurul tarafından yapılan ve/veya yaptırılan denetimde; elverişli bir çalışma ortamı sağlaması, her türlü kolaylığı göstermesi, talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi gizlilik ve sır saklama hükümlerini ileri sürmeksizin yazılı ve/veya sözlü olarak zamanında vermesi, denetimi sağlayıcı gerekli alt yapıyı temin etmesi ve çalışır vaziyette bulundurması, temsile yetkili ve ilgili kişilerin hazır bulundurulmasını sağlaması ve denetim sonucunda tespit edilen aksaklıkları belirlenen süreler içinde gidermesi esastır.
Üst Kurul denetimi
MADDE 14- (1) Üst Kurul, ihtiyaç duyulması halinde veya kendisine intikal eden ihbar yahut şikâyet üzerine organizasyonel yapının ve/veya organizasyonel yapı vasıtasıyla ölçüm hizmet sağlayıcının faaliyet ve işlemlerinin bu Yönetmeliğe uygun olup olmadığının tespiti için, dosya (belge) üzerinde ve/veya yerinde denetim yapabilir veya yaptırabilir.
(2) Üst Kurul, kendisine intikal eden ihbar veya şikâyetlerden isimsiz, imzasız veya adres belirtilmemiş olanlar ile kapsam olarak denetim dışı kalanları işleme koymayabilir.
(3) Üst Kurul, denetim çalışmaları sırasında, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişilerden bilgi, belge isteyebilir, onlarla işbirliği yapabilir ve ölçüm işlemleriyle ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşturulacak ve çalışma usul ve esasları Üst Kurulca belirlenecek Danışma ve/veya Denetleme Kurulları kurabilir.
(4) Üst Kurul, bedeli organizasyonel yapı tarafından karşılanmak üzere, ölçüm alanında yetkin bağımsız denetim kuruluşları ve/veya teknik denetim yapan kuruluşlar vasıtasıyla denetim yaptırabilir.
(5) Denetim, makul süre içinde yapılır.  Bu süre, altı ayı geçemez. Ancak gerekli görülmesi halinde Üst Kurulun kararıyla denetim için ek süre verilebilir.
(6) Yapılan denetim sonucunda, organizasyonel yapının işlem ve faaliyetlerinde bu Yönetmelik hükümlerine ilişkin herhangi bir aykırılık bulunup bulunmadığı raporlanarak Üst Kurula sunulur. Aykırılığın tespiti halinde, denetim sorgusu düzenlenir ve yazılı savunması otuz gün içinde alınmak üzere organizasyonel yapıya gönderilir. Yazılı savunmasının alınmasını müteakip veya savunma süresinin sonunda,  denetim raporu hazırlanır ve Üst Kurulca karara bağlanır.
Yaptırımlar
MADDE 15- (1) Üst Kurula başvuru yapmaksızın bu Yönetmelik kapsamında ölçüm faaliyetinde bulunduğu saptanan gerçek veya tüzel kişiler, faaliyetin derhal durdurulması hususunda uyarılır. Uyarıya rağmen ölçüm faaliyetinin devam etmesi halinde, ilgili sorumlular hakkında altıyüzbin Türk Lirası idari para cezası uygulanır ve faaliyetin derhal durdurulması ihtar edilir. Bu ihtara rağmen faaliyetin devam etmesi halinde, idari para cezası her defasında bir önceki cezanın yarısı oranında artırılarak uygulanır.
(2) Üst Kurula başvuruda bulunan organizasyonel yapının bu Yönetmelikte ve ilgili mevzuatta öngörülen ilke, esas ve yükümlülüklere uymadığının Üst Kurulca tespit edilmesi halinde, organizasyonel yapı uyarılarak ihlalin niteliğine göre belirlenecek sürede aykırılığın giderilmesi istenir. Uyarıya rağmen aykırılığı devam ettiren organizasyonel yapıya, ihlalin niteliği ve ağırlığı göz önünde bulundurularak ikiyüzbin Türk Lirasından az olmamak kaydıyla, dörtyüzbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır ve aykırılığı giderici duruma uygun bir süre verilir. Bu süre altı aydan fazla olamaz. İhtara rağmen aykırılığın düzeltilmemesi veya tekrarlanması halinde, idari para cezası her defasında bir önceki cezanın yarısı oranında artırılarak uygulanır.
(3) İzlenme ve dinlenme ölçüm sonuçlarının kamuya açıklanmasında, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen hükümlere uyulmadığının tespiti halinde, ilgili sorumlular hakkında ellibin Türk Lirasından az olmamak kaydıyla yüzbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır ve yedi gün içinde Yönetmeliğe uygun açıklama yapılması ihtar edilir. İhtara rağmen aykırılığın düzeltilmemesi veya tekrarlanması halinde, idari para cezası her defasında bir önceki cezanın yarısı oranında artırılarak uygulanır.
(4) Bu maddede öngörülen idari para cezası miktarları, dinlenme ölçümlerine ilişkin idari yaptırımlarda yüzde otuz oranında uygulanır.
(5) Bu Yönetmelikte belirtilen yaptırımların uygulanmasında Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi hükmü uyarınca Üst Kurul yetkilidir.
Adli ve idari makamlara başvuru
MADDE 16- (1) Yayın hizmetlerinin izlenme ve dinlenme ölçümlerinin yapılmasına ve denetlenmesine ilişkin iş ve işlemlerin herhangi bir aşamasında elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda ilgili mevzuat hükümlerine açıkça bir aykırılık tespit edilmesi halinde, dava açmak da dâhil olmak üzere her türlü adli ve idari makama başvuru Üst Kurul tarafından yapılabilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte düzenlenmiş olmamakla birlikte organizasyonel yapının faaliyetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine aykırılığının tespit edildiği diğer hallerde Üst Kurul kararına göre işlem yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Organizasyonel yapı ile ölçüm sürecinde yer alan taraflar arasındaki ilişki
MADDE 18- (1) Üst Kurul, organizasyonel yapı ile ölçüm hizmet sağlayıcı ve hizmet alan gerçek ve tüzel kişiler arasındaki akdi ilişkilerden doğan hukuki sorunlardan sorumlu tutulamaz.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ölçüm yapan şirket veya kuruluş, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Yönetmeliğin 6 ncı maddesi uyarınca Üst Kurula başvurmak zorundadır. Bu aşamada ölçüm faaliyetinde bulunan şirket veya kuruluş, faaliyetine devam edebilir.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ölçüm yapan şirket veya kuruluşa, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren durumunu Yönetmeliğe uygun hale getirmesi için Üst Kurulca makul bir süre verilir. Bu süre bir yıldan fazla olamaz.
Yürürlük
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yürütür.