Abone Ol

İşte koronavirüs tedavisi için Çin’den getirtilen o ilaç: Favipiravir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamasında COVID-19 tedavisi için Çin'den ilaç getirdiklerini açıkladı. Bu ilacın yoğun bakım süresini 11 günden 4 güne kadar düşürdüğü belirtildi. İşte Koca'nın açıkladığı o ilaç...

İşte koronavirüs tedavisi için Çin’den getirtilen o ilaç: Favipiravir

Favipiravir konusunda son dakika bilgisini paylaşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara; Çin'den getirilen ilacın favipiravir olduğunu doğruladı! Favipiravir ne işe yarar?

FAVİPİRAVİR İLACI NEDİR, CORONA İLE MÜCADELEDE BAŞARILI MI?

T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya'nın Toyama Chemical tarafından birçok RNA virüsüne karşı aktivite ile geliştirilen bir antiviral ilaçtır. Şubat 2020'de Favipiravir Çin'de ortaya çıkan COVID-19 hastalığının deneysel tedavisi için inceleniyordu.

Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang, yapılan klinik deneylerde Favipiravir'in, hafif vakalar için iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebildiğini söyledi.

Çin'deki klinik deneyler, "Favipiravir" isimli bir ilacın, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede etkili olduğunu ortaya koydu.

Çin'in CGTN kanalının haberine göre Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang, basına yaptığı açıklamada, Şenzen kentinde 80 yeni tip koronavirüs hastasını kapsayan bir klinik deney yapıldığını belirtti.

Cang, denemenin, Favipiravir'in, hafif vakalar için iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebildiğini gösterdiğini bildirdi.

Vuhan kentinde yapılan diğer bir klinik deneyde, ilacın ateş süresini ortalama 4,2 günden 2,5 güne indirdiğinin tespit edildiğini aktaran Cang, ilacın önemli bir yan etkisinin gözlemlenmediğini ifade etti.

Cang, "Favipiravir, 2014'den bu yana Japonya pazarında bulunuyor ve hiçbir belirgin yan etki görmüyoruz." diye konuştu.

Açıklamada, Remdesivir dahil diğer ilaçların klinik denemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. İyileşmenin ardından Kovid-19'un kişide yol açtığı hasar hala netlik kazanmazken, daha fazla tıbbi gözleme ihtiyaç duyuluyor.

Cang Şinmin,15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Çinli bilim adamlarının 70 bin kadar ilaç ve kimyasal bileşeni incelediğini, bunlardan 100'ünün laboratuvar ortamında test edilmek üzere seçildiğini belirtmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu’nun toplantısından sonra Türkiye’deki COVID-19 hastalığı için uygulanan tedaviler ve kullanılan ilaçlarla ilgili bilgiler verdi.

Koca yaptığı açıklamada etkinliği gösterilmiş bir ilacı Çin’den getirdiklerini de açıklarken, bu ilacın corona virüsü pozitif vakalarda kullanılmaya başlandığını söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı Çin’den getirtilen ilaç ve hastalara uygulanan tedavilerle ilgili konuştu.

“Türkiye’deki bütün hastanelerde vakalara, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda tedaviler uygulanıyor. Bunlar hastaların durumuna, hastalığın ağırlığına göre belirleniyor. Tedavide izlenecek yollar Bakanlığın oluşturduğu tedavi rehberine uygun olarak yapılıyor.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Özlü, Çin’den getirtilen ilaçla ilgili de bilgiler verdi:

SADECE AĞIR VAKALARDA KULLANILACAK

Tedavide şu an kullandığımız bazı ilaçlar var. Bunlardan biri de Çin’den getirilen Favipiravir. Bu ilaç dünyada etkileri yeni gösterilmiş bir ilaç. Bunun Türkiye’ye gelmesi, kullanılması bizim için büyük bir avantaj. Hastalık karşısında bizi daha güçlü bir duruma getiriyor. Ancak bu ilaçlar sadece ağır hastalarda kullanılacak. Ayrıca bir yandan sıtma ilacını da tedavide kullanıyoruz.

SOSYAL MEDYADA COVID-19’A İYİ GELDİĞİ SÖYLENEN İLAÇLARA DİKKAT!

Vatandaşlar sosyal medyadan ya da çevrelerinden duydukları ‘corona virüsüne iyi geliyormuş’ denilen ilaçları kesinlikle alıp kullanmamalı. COVID-19’un tedavisi tamamen hekim kontrolünde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde hasta için büyük bir risk oluşabilir. Çünkü bu ilaçların ciddi yan etkileri var; diğer kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir, başka bir hastalığınızı olumsuz etkileyebilir. Unutmamak gerekiyor ki ilaç zehirdir.