Abone Ol

İstanbul'un bazı mahallelerinde 25 farklı ülkeden sığınmacı yaşıyor:

10 ilçede sığınmacı nüfusunun çok arttığını belirten Tekin, “Farklı milletler aynı mahallede yaşıyorsa sorun çıkıyor. Çok ciddi asayiş sorunları var” dedi

İstanbul'un bazı mahallelerinde 25 farklı ülkeden sığınmacı yaşıyor:

Türkiye 2011'den bu yana iç savaştan kaçan Suriyelilerin sığındığı ülke konumunda. Suriyelilerin kitlesel göçünün yanı sıra binlerce Afganistanlı, Pakistanlı ile Afrika ülkeleri vatandaşları da Türkiye'yi komşu kapısı yapmış durumda. Mülk edinme karşılığı vatandaşlık dağıtılması da Türkiye'yi suç örgütlerinin göz bebeği ülke haline getirdi.

Sözcü'den Batuhan Serim'in haberine göre; 2016'dan beri göç haritası üzerinde çalışan eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin çarpıcı detaylar aktardı.


Nüfusları yüzde 20'ye ulaştı
Sadece İstanbul'un 39 ilçesinin 10'unda ve 54 mahallede yabancı nüfusu yüzde 20'ye ulaşmış durumda. Esenyurt, Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler, Zeytinburnu ve Fatih olmak üzere toplam 10 ilçe ile yabancı nüfusunun Türk vatandaşlarının nüfusunun yüzde 20'sine ulaştığı 54 mahalle yabancı kaydına kapalı bulunuyor. Dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alan 16 milyonluk İstanbul'da resmi rakamlara göre, 1 milyon 200 bin yabancı yaşıyor. Kaçak göçmenler de eklenince rakam 2 milyonu aşıyor. Tekin, konuya ilişkin şu detayları verdi:

"En çok sığınmacı Esenyurt ilçesinde. Esenyurt'ta sanayi yoğunluğu olduğu için nüfus orada birikti. Farklı ülkelerden 200-250 bin kişi var… Çok ciddi asayiş sorunları yaşanıyor.

Fatih ve Zeytinburnu ilçelerinde de yüksek sığınmacı nüfusu var, yoğun olarak hizmet sektöründe çalışıyorlar. Fatih'te bazı mahallelerde 20-25 farklı ülkeden gelen sığınmacı yaşıyor. Burada da çok ciddi sorunlar yaşanıyor.
Merter, Bahçelievler ve Sultangazi'de tekstil sektöründe çok yoğun oranda sığınmacı çalışıyor. Nerede bir sığınmacı yoğunluğu varsa, nerede farklı milletler aynı mahallede yaşıyorsa orada çok sorun oluyor. Sosyolojik olarak ciddi sıkıntılar oluyor, farklılıklardan kaynaklı sıkıntılar oluyor. 10-12 farklı ülkenin vatandaşının yaşadığı bir yerde tabii ki sorunlar olur.
İstanbul gerçekten sorunlu, sıkıntılı. Emniyetin tedbirlerini görüyoruz ama bu sadece emniyet tedbirleri ile çözülecek bir mesele değil. İstanbul'da dert, sorun çok ama şu anda çözümü yok.