Abone Ol

İstanbul'da LGBTİQA+ Onur Yürüyüşüne Polisten Sert Müdahale: AFP Muhabiri Gözaltında

20. LGBTİQA+ Onur Yürüyüşünün İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından Beyoğlu'nda toplananlara polis müdahale etti. Onlarca gösterici ve AFP foto muhabirini gözaltına alındığı bildirildi.

İstanbul'da LGBTİQA+ Onur Yürüyüşüne Polisten Sert Müdahale: AFP Muhabiri Gözaltında
Fotoğraf: Burhan Özbilici

20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü öncesi polisin Cihangir ve Büyükparmakkapı Sokak'ta kafelerde oturanlara ve gazetecilere müdahale ettiği bildirildi. Kaos GL'den paylaşılan bilgilere göre müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kaos GL müdahaleye rağmen yürüyüşün yapıldığını paylaştı.

LGBTİQ+ bireylerin eşit haklar için her yıl haziran ayının son haftasında gerçekleştirdiği Onur Yürüyüşü’ne izin verilmedi. KaosGL’nin aktardığına göre bugün sabah saatlerinde polis İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları barikatlarla kapattı.

Caddedeki insanlar dışarı çıkarılırken Onur Ayı komitesinin toplanmaya çağırdığı Sıraselviler Caddesi de saat 12 itibariyle polis barikatıyla kapatıldı.

Polis Cihangir’de yürüyen korteji ablukaya alıp kafelerde oturan LGBTİQA+’lara müdahale ederken AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç da gözaltına alındı. Kılıç geçen sene yine Onur Yürüyüşü’nde fotoğraf çektiği sırada polislerce yere yatırılıp boynuna bastırılmıştı.

Ablukayı aşan LGBTİQA+’lar Cihangir ara sokaklarında yürürken ‘Nerdesin aşkım, buradayım aşkım’, ‘Dönmeyiz, dönmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!’ diye slogan attı. Polis müdahalesine rağmen LGBTİQA+’lar yürüyüşlerine devam ediyor.

Gazeteci Ahmet Ayva’nın aktardığı görüntülere göre polis gözaltına aldığı LGBTİQA+ların elindeki bayrakları alıp çöp kutusuna attı. KaosGL en az 52 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

‘ALIŞIN YA DA BARIŞIN’

Müdahale üzerine güvenli alanlara dağılan LGBTİQA+’lar basın açıklaması okudu. LGBTİ+’ların her türlü hedef göstermeye karşın Taksim’de oldukları belirtilen açıklamada “Alışın ya da barışın bizim gitmeye hiç niyetimiz yok” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin geri çekilmesine de tepki gösterilen açıklamada “Her birimiz her birimize güç oluyoruz, birlikte güçlüyüz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Bizler her yıl Haziran ayının son haftasında sokaklarda onurunu ve var oluşunu kutlayan LGBTİQA+’lar olarak mücadelemizdeki ısrarımız, yarına duyduğumuz umut, birbirimizden aldığımız cesaret ve dayanışmayla buradayız. Vardık, varız, var olacağız!” ifadelerine yer verildi.