Abone Ol

İsrail'in Gazze'deki yardım noktası saldırısında ölü sayısı 112'ye çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, perşembe sabahı yardım bekleyenlere yapılan İsrail saldırısında ölü sayısının 112'yi aştığını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, olayın ateşkes müzakerelerini karmaşıklaştıracağını ifade etti.

İsrail'in Gazze'deki yardım noktası saldırısında ölü sayısı 112'ye çıktı

Gazze'nin kuzeyindeki el-Nabusi kavşağında yaşanan onlarca can kaybı ile ilgili taraflar farklı açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.

Birlermiş Milletler perşembe akşamı acil durum oturumu kararı alırken Beyaz Saray, ölümlerin "detaylıca incelenmesini" istedi ve İsrail'in Gazze'de kontrol ettiği bölgelerde temel güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunu vurguladı. 

Görgü tanıkları ve saldırıdan sağ kurtulanlar, kalabalığa ateş açıldığını söyledi. El- Avda Hastanesi'nin direktör vekili Muhammed Salha, 161 yaralıyı tedavi ettiklerini ve çoğunun kurşun yarasıyla geldiğini ifade etti. 

BBC'ye konuşan bir Filistinli görgü tanığı ise insanların TIR'lar tarafından ezildiğini söyledi.

Gazzeli sağlık yetkilileri, İsrail kuvvetlerinin yardım dağıtım noktasında ateş açmasının ardından en az 112 kişinin öldürüldüğünü ve 280 kişinin yaralandığını söyledi. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise "İsrail'in işgal ordusunun yardım bekleyen insanlara çirkin bir katliam yaptığını" söyledi. 

İsrail ordusu ise kalabalığa ateş açtıkları iddiasını reddetti ve çoğu kişinin kaçmaya çalışan kamyonlar tarafından ezildiğini öne sürdü. İsrail ordusu sözcüsü, askerlerin sadece kamyonlardan uzaklaşıp bir kontrol noktasını tehdit edenlere ateş attığını söyledi.

Biden, saldırının Ramazan başlamadan önce çatışmaları durdurma ve rehineleri kurtarma için yürütülen müzakereleri karmaşıklaştıracağını söyledi. 

Hamas da saldırının Katar'daki görüşmeleri tehlikeye atabileceğini söyledi. Grup, "Müzakerelerin düşmanın saldırılarını sürdürebilmesi için bir kalkan olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısından sonra başlattığı saldırılarda Gazze'de 30 binden fazla Filistinli öldü ve 70 binden fazla insan yaralandı. İsrail saldırılarının yerle bir ettiği binaların altında hala binlerce ölü olduğuna inanılıyor.