Abone Ol

İsrail’in Eurovision şarkısı neden tartışma yarattı? October Rain ne anlatıyor?

Eurovision şarkı yarışması organizatörü EBU, İsrail’in yarışmaya katılacağı şarkının incelendiğini duyurdu. Şarkının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına atıf ve siyasi mesajlar içerdiği iddia ediliyor.

İsrail’in Eurovision şarkısı neden tartışma yarattı? October Rain ne anlatıyor?

İsrail'in, 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç'te yapılacak Eurovision şarkı yarışmasına katılacağı "Ekim Yağmuru" (October Rain) adlı şarkı, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından incelemeye alındı.

EBU yaptığı açıklama ile İsrail'in şarkı sözlerinin "siyasi mesaj içerdiği" iddiası nedeniyle inceleme başlatıldığını duyurdu, İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ile "gizli" yürütülen görüşmelerin de sürdüğüne dikkat çekti.

Açıklamada ayrıca, "Bir şarkı, herhangi bir gerekçeyle kabul edilemez bulunduğunda, yarışma kurallarına uygun olarak yeni bir şarkı veya yeni şarkı sözleri sunma fırsatı verilir" bilgisi paylaşıldı.

Eurovision, kendisini siyasi olmayan bir yarışma olarak tanımlıyor ve bu kuralı ihlal ettiği düşünülen yarışmacıları diskalifiye edebiliyor.

Siyasi içerik iddiası

İsrail'in yarışmaya katılacağı şarkının sözleri basına sızmış, Hamas'ın 7 Ekim saldırısına atıf içerdiği gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı.

İsrail'in Hayom gazetesi, yarışmada şarkıcı Eden Golan tarafından seslendirilecek parçada "Nefes alacak hava kalmadı" ve "Hepsi iyi çocuklardı, her biri" gibi ifadelerin yer aldığını duyurmuş, bunun Hamas'ın 7 Ekim saldırıları sırasında sığınaklara saklanan insanlara açık bir ima olduğuna dikkat çekmişti.

Yarışmada İsrail’i şarkıcı Eden Golan temsil edecek
Haberde ayrıca şarkı sözlerinde "çiçeklere" de vurgu yapıldığı, bunun da savaşta ölenler için kullanılan askeri bir kod olduğu iddia edildi. İsrail'in kamu yayın kuruluşu Kan'dan bir yetkili, Reuters haber ajansına basına sızan şarkı sözlerinin doğru olduğunu teyit etti. Kan ayrıca EBU ile diyaloğun sürmekte olduğunu duyurdu.

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda, İsrail'in şarkı nedeniyle yarışmadan diskalifiye edilmesi yönündeki bir kararın "skandal" olacağını savundu.

Şarkı sözlerinin siyasi olduğu iddiasını reddeden Zohar, şarkının "halkın ve ülkenin günümüzdeki duygularını yansıttığını" dile getirdi.

Her yıl düzenlenen Eurovision yarışmasını dört kez kazanan İsrail, yarışmanın popüler olduğu ülkelerden. Yarışma ayrıca ülkenin uluslararası alandaki konumunu da yansıtan bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

Şarkının sözleri

Yanımda durun

Gözlerimin içine bakın, göreceksiniz

İnsanlar gelir ve gider ama biz asla ayrılmayız

Birisi dün gece ayı çaldı

Işığımı aldı

Her şey siyah ve beyaz

Sana kim söylediyse

O çocuklar ağlamaz

Saatler ve daha fazla saatler ve çiçekler

Hayat korkaklara göre bir oyun değildir

Zaman neden çılgına dönüyor

Her gün saflığımı kaybediyorum

Bu gizemli yolculuğa tutunmak

Fırtınada dans etmek

Saklayacak hiçbir şeyimiz yok

Beni eve götür

Dünyayı geride bırak

Ve sana söz veriyorum, bir daha asla

Hala Ekim yağmurunda sırılsıklam mısın?

Ekim yağmuru

Fantezide yaşamak

Ecstasy’de

Her şey olması gerektiği gibi

Biz ölebiliriz ama aşk asla ölmez

Her gün saflığımı kaybediyorum

Bu gizemli yolculuğa tutunmak

Fırtınada dans etmek

Ve sana söz veriyorum, bir daha asla

Hala Ekim yağmurunda sırılsıklam msın?

Ekim yağmuru

Ekim yağmuru

Nefes alacak hava kalmadı

Günden güne gidilecek yer yok

Herkesin birer birer iyi çocukları var.