Abone Ol

İsrail'de Seçimin galibi Netanyahu mu olacak?

İsrail'de Netanyahu yine favori başbakan adayı ama Gantz'ın lideri olduğu Ulusal Birlik, 10'dan fazla vekil çıkarırsa tablo değişebilir

İsrail'de Seçimin galibi Netanyahu mu olacak?

İsrail'de seçmenler 1 Kasım'da sandık başına gitmeye hazırlanırken, Nisan 2019'dan beri yapılan 5. genel seçimin de parlamentodaki düğümü çözemeyebileceğine işaret ediyor. 

Yapılan son 15 anketin 9'u ana muhalefet partisi Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun (73) öncülüğündeki sağcı cephenin 120 üyeli parlamentoda ancak 60 sandalye kazanabileceğini gösterdi ama diğer anketlere göre, tek farkla çoğunluk sağlayabilirler.

Başbakan ve Yeş Atid partisi lideri Yair Lapid'in (58) öncüsü olduğu ittifak 56 sandalyede kalabilir. Bu sayı, nüfusun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Arapların seçime katılım oranına göre değişebilir. Araplara hitap eden partiler, yüzde 3,25'lik barajı geçip 4 ila 8 milletvekili çıkarabilir. 

Solu temsil eden İşçi Partisi ve Meretz'in ancak toplamda 10 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. 

Channel 13 anketine göre, Likud 30, Yeş Atid 27 sandalye kazanırken, Filistinlilere ve Araplara karşı ırkçı ifadeleriyle tanınan İtamar Ben-Gvir'in içinde olduğu Dindar Siyonizm ittifakı 15 milletvekilliği alıp Knesset'teki üçüncü büyük blok olabilir. Bu bloğun bakanlık alarak Netanyahu'yu desteklemesi bekleniyor.

Bu tabloda, geriye kalan küçük sağcı ve Ultra-Ortodoks Yahudilere hitap partilerin hangi ittifaka meyledeceği önem kazanıyor. Merkezde yer alan Savunma Bakanı Benny Gantz'ın partisi Ulusal Birlik de anahtar partilerden biri olmaya aday.

Şimdiye kadar yapılan anketlerin bileşkesini çıkaran Times of Israel, analizinde şu ifadelere yer verdi:

Kampanyanın geneline bakılınca, Netanyahu bloğu tedricen 58,8 koltuktan 60,3'e çıkarken, mevcut hükümetin sabit kaldığını görüyoruz.
İki ayrı dönemde yaklaşık 15 yıl başbakanlık yapan Netanyahu, Haziran 2021'de İsrailli sağcılardan solculara ve Birleşik Arap Listesi'ne kadar geniş yelpazedeki ittifak tarafından muhalefete itilmişti. Ancak bu ittifakın kurduğu koalisyon hükümeti, Başbakan ve Yeni Sağ lideri Naftali Benet'in istifasıyla haziranda dağıldı. 

İsrail yasalarına göre, 28 Ekim'den 1 Kasım akşamı sandıkların kapanmasına kadar anket yapmak ve yayımlamak yasak.

Netanyahu'nun başını çektiği bloğun 61'den az milletvekili kazanması halinde bile Likud'un liderliğinde hükümet kurulması için görüşmeler yürütülecek ama gözlemcilere göre bu süreç haftalar ve hatta aylar sürebilir.