Abone Ol

İsrail medyası: Bu anlaşma Erdoğan'ın zaferidir

Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin normale dönmesi için varılan anlaşma, İsrail basınında Ankara'nın zaferi olarak yorumlandı.

İsrail medyası: Bu anlaşma Erdoğan'ın zaferidir

Haaretz gazetesi "Altı yıl geç kalınmış bir anlaşma. İsrail aynı koşulları Mavi Marmara saldırısından hemen sonra yerine getirebilirdi. Türkiye'nin İsrail'e eskisi kadar ihtiyacı yok. Son derece gerekli bir anlaşmaydı" yorumunu yaptı.

Jerusalem Post gazetesinde Ariel Ben Solomon imzasıyla yayımlanan analizde ise "Anlaşmanın kazananı Hamas ve Türkiye oldu" ifadesi yer aldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, sağ çizgide yayın yapan gazetenin yazarı Solomon, "İsrail doğrudan ülkeyi hedef alan terör saldırılarına karışmadığı, siyasi ve sözde şiddet içermeyecek faaliyetlerde bulunduğu sürece Hamas'ın Türkiye'deki varlığını kabul etti gibi görünüyor" dedi ve ekledi:

"Ancak 'siyasi' bir Hamas'ın İsrail'le diplomatik ilişkileri olan bir ülkedeki varlığının kabul edilmesi, İsrail'in yıllardır bu terör örgütünü El Kaide ve IŞİD gibi Sünni örgütlerle bir kılmaya çalışan halkla ilişkiler faaliyetlerinin altını oyuyor. Başbakan Binyamin Netanyahu Hamas'ı 2014'teki BM konuşmasında IŞİD'le bir tutmuş ve 'bazı ülkelerin IŞİD ve Hamas'ın aynı zehirli ağacın dalları olduğunu anlamadıkları apaçık ortada' demişti."

"ERDOĞAN İÇİN ZAFER"

Solomon, Washington'daki Demokrasilerin Savunması adlı düşünce kuruluşundan araştırmacı Jonathan Schanzer'in de anlaşmayı "hiçbir şey gerçekten değişmeyeceği için statüko kazandı" diye yorumladığını aktardı.

"Hamas'ın Türk topraklarından askeri faaliyetlerde bulunamaması dışında, her şey aynı kalıyor: Hamas Türkiye'deki karargâhını koruyor, Türkiye Hamas yönetimindeki Gazze'ye yardıma devam ediyor ve İsrail bunu kolaylaştırıyor" diyen Solomon, İsrail'in Mavi Marmara baskınında ölenlerin ailelerine milyonlarca dolar tazminat karşılığında, askerlerine karşı açılan davalardan vazgeçilmesini elde ettiğini söyledi ve Schanzer'in "anlaşma bunun dışında Erdoğan için bir zafer" dediğini yazdı.

"ÜLKESİNİN ONURUNU BİRİNCİ ÖNCELİK OLARAK BELİRLEDİ"

Ülkenin etkili gazetelerinden Times of İsrael, mutabakatı "Türkiye diplomatik zafer kazandı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Haber sitesi Ynet ise "Teslim Koşulları" başlıklı yazıda, "İsrail hükumetinin Türkiye'ye teslimiyet anlaşmasını onaylaması üzüntü verici. Bir devletten özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul ediyorsanız suçlu olduğunuz anlamına gelir. Türkiye ile ilişkilerimiz önemli ama ulusal haysiyetimiz de önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin onurunu birinci önceliği olarak belirledi" ifadelerini kullandı.


MUHALEFET: KABUL EDİLEMEZ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail'in ana muhalefet partisi Siyonist Birlik'in Genel Başkanı Isaac Herzog, İsrail'in Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine tazminat ödemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Herzog yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye ile ilişkilerin normal seyrine dönmesi önemli bir siyasi hedef ancak İsrail askerlerine saldıran kişiler için tazminat ödenmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL İÇİN AŞAĞILAMADIR"

Netanyahu'nun partisi Likud'un önde gelen isimlerinden olan eski Bakan Gideon Sa'ar ise konuyla ilgili İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Türk aktivistler için tazminat ödenmesini öngören anlaşma, İsrail için bir aşağılamadır" dedi.