Abone Ol

İsrail, 7 Ekim saldırılarının kesilmemiş görüntülerini yabancı gazetecilere izletti

İsrail ordusu, 7 Ekim saldırılarında elde edilen görüntülere ilişkin olarak ağırlıklı olarak yabancı gazetecilere yönelik bir kapalı gösterim yaptı.

İsrail, 7 Ekim saldırılarının kesilmemiş görüntülerini yabancı gazetecilere izletti

Gösterilen 43 dakikalık videonun yüzlerce saatlik görüntünün bir kısmı olduğu aktarıldı.

Görüntüler Hamas militanlarının üzerlerindeki kameraların yanı sıra, araç içi kameralar ve cep telefonu kayıtlarından da oluşuyor.

İsrail ordusu aynı zamanda dört ölü Hamas üyesinin üzerinden çıkan belgeleri de kamuoyuna açıkladı. Belgeler operasyonel planlamanın yanı sıra, rehinelerin alınması ve mahallelere saldırılması ile ilgili talimatları içeriyor.

Gösterime katılan BBC muhabiri Joel Gunter, videoda, silahlı Hamas üyelerinin sivilleri öldürdükten sonra sevinç sloganları attığına ilişkin anların bulunduğunu kaydediyor.

Haberin bundan sonrasını onun cümleleri ile aktarıyoruz:

Kibbutzlardaki güvenlik kamerası kayıtları izletildi
Kayıtta "Kibbutz" denilen çiftliklere yapılan saldırılar ve çocuklar dahil evlerinde öldürülen İsraillilere ilişkin görüntüler de bulunuyor.

Kibbutz içindeki evlerden birine ait güvenlik kamerası görüntüsünde bir baba iki oğlunu ev içindeki sığınağa hızla götürüyor. Saniyeler sonrası ise içeri el bombası atan saldırgan babayı öldürüyor ve oğullarını yaralıyor.


Çocuklar sığınak odadan ev içine geri giriyor ve bir saldırgan o sırada sakince dolaptan bir içecek alıyor ve yeniden dışarı çıkıyor.

Sonra çocuklardan birinin erkek kardeşine doğru, “Baba öldü, bu şaka değil. Biz niye hayattayız?” diye bağırdığı duyuluyor. Görüntüden kardeşinin o anlarda artık göremediği anlaşılıyor. Ordu sözcüsü bu çocukların hayatta olup olmadığına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

Videoda bir Hamas militanının Gazze’deki ailesine açtığı telefonun kaydı da yer alıyor. Bir kurbana ait telefondan yapılan aramada, sesin sahibi “En az 10 Yahudiyi ellerimle öldürdüm” diyor.

Uyarı: Okuyacağınız paragraflarda şiddete ilişkin rahatsız edici olabilecek ayrıntılar yer alıyor.

Aynı ses sonra “WhatsApp’a bakın, ne çok ölü var” diyor ve ailesine mesajla gönderdiği anlaşılan saldırı fotoğraflarına bakılmasını istiyor. Aynı kişinin “Anne oğlun bir kahraman, oğlun çok fazla Yahudi öldürdü” sesi duyuluyor.

Kibbutzdaki bir başka görüntüde, bir saldırganın ölü oldukları anlaşılan kişilere kutlama yapar gibi ateş açtığı görülüyor. Halen canlı olduğu anlaşılan bir kişinin de bahçe hortumu ile kafası kesilmeye çalışılıyor.

Bazısı kurbanlara ait cep telefonu kayıtlarında, evlerdeki roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş odalara saklanan kişilerin, silah sesleri ve patlamalar arasında yaşadıkları korkuya ilişkin anlar da yer alıyor.

Kesilmemiş görüntülerden oluşan bu kaydın gazetecilere izletilmesinde, Gazze’ye yönelik başlatılan hava saldırılarının ve oluşan insani krizin uluslararası yayınlarda ele alınışından, İsrail ordusunun üst kademelerinde rahatsızlık duyulduğu izlenimi oluşuyor.

Gösterim sonrası uluslararası medyaya konuşan Tümgeneral Michael Edelstein de bunu doğruladı ve yapılan yayınların kendisini şok ettiğini söyledi.

Edelstein, “Bazı kanalların İsrail’in yaptıklarıyla o cani teröristlerin yaptıklarının karşılaştırdığını görüyoruz. Bu karşılaştırma nasıl yapılabilir. Size izlettiklerimizden sonra bunu bilmelisiniz” dedi.

 

"Dünyanın unutmasına izin vermeyeceğiz"
7 Ekim sabahı yapılan saldırında 1400’den fazla İsrailli öldürüldü. 220’den fazla kişinin rehin olduğuna inanılıyor.

Hamas kontrolündeki Gazze’de bulunan sağlık yetkilileri ölü sayısının 5 bini aştığını açıklıyor.

7 Ekim sonrası Batı Şeria’da öldürülen Filistinli sayısı ise 91 olarak duyuruluyor.

Tümgeneral Edelstein, ilk saldırıya 1000’den fazla militanın katıldığını söyledi.

Görüntülerde kamyon kasalarında İsrail otoyollarında serbest şekilde ilerleyen Hamas üyeleri de görülüyor.

Aynı gösterimde konuşan Tuğamiral Daniel Hagari, “Dünyanın unutmasına izin vermemek için” görüntülerin izletilmesi kararının verildiğini aktardı.