Abone Ol

İspanya'da kadın milli takım oyuncularından öpüşme karşılıklıydı boykotu

İspanya Kadın Milli Futbol Takımı oyuncusu Jenni Hermoso, Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'in Dünya Kupası töreni sırasında kendisini dudağından öpmesine rıza göstermediğini açıkladı. 81 oyuncu, Federasyon Başkanı görevinden alınana kadar milli takımda oynamayacaklarını ilan ettiler.

İspanya'da kadın milli takım oyuncularından öpüşme karşılıklıydı boykotu

Rubiales, İspanya'nın İngiltere'ye karşı kazandığı Kadınlar Dünya Kupası finalinin ardından forvet Hermoso'yu dudağından öpmüş ve bu tavrı tepkilere neden olmuştu.

Rubiales öpüşmenin "karşılıklı" olduğunu iddia ederek beklentilerin aksine istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Rubiales, kendisini "sosyal bir cinayete kurban etmek" isteyenler olduğunu savundu.

İspanya hükümeti 46 yaşındaki futbolcunun görevden uzaklaştırılması için yasal işlem başlattı.

İspanya medyasında, Rubiales'in istifa edeceğini çalışma arkadaşlarına söylediği haberleri yer almıştı.

FIFA da Rubiales hakkında soruşturma başlattı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de, olaydan dolayı özür dileyen Rubiales'in özrünün yeterli olmadığını söylemişti.

Ancak soruşturma ve resmi tepkilere karşın Rubiales beklentinin aksine istifa etmedi.

İspanya Futbol Federasyonu'nun olağanüstü toplantısında kameralar karşısına geçen Rubiales, "İstifa etmeyeceğim, etmeyeceğim, etmeyeceğim" dedi.

Rubiales savunmasında söz konusu öpme anı için "Karşılıklıydı" ifadesini de kullandı, adını temize çıkarmak için mahkemeye gideceğini de söyledi.

İspanya Başbakanı Sanchez: Rubiales'in özrü yeterli değil
Ancak İspanya'da iktidar da Luis Rubiales'in istifasını istiyor.

"Gördüklerimiz kabul edilebilir hareketler değil" diyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Rubiales'in özrü yeterli değil. Hatta münasip olmadığını da düşünüyorum. Hepimizin gördüğü şeyleri açıklığa kavuşturmak için adımlar atmaya devam etmesi gerekiyor" dedi.

Oyuncuların kazanmak için her şeyi yaptığını belirten Sanchez, Rubiales'in davranışının, "eşitlik için daha gidilecek uzun bir yol olduğunu" gösterdiğini söyledi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz ise Rubiales'in istifasını istedi.

"Bahaneleri işe yaramaz" diyen Diaz, "İspanya kadrosu bize eşitlik hakkında pek çok şey gösterdi. Bu sadece sporda ve futbolda da değil üstelik" dedi.

Ne olmuştu?

İspanya, 2023 Dünya Kupası finalinde İngiltere’yi 1-0 yenerek şampiyon olmuştu.

Luis Rubiales kupa töreni öncesinde de tribünde de sevinç gösterisi yaparken testislerini tutmuş ve bu anlar için de özür dilemişti.

Rubiales öpme anı için ilk demecinde “İtiraf etmek zorundayım. Tamamıyla hatalıydım” demişti.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda şampiyon İspanya

Kötü bir niyeti olmadığını belirten Rubiales, olayın yoğun bir heyecan içinde yaşandığını belirtmiş ve şunları söylemişti:

“O an bunu doğal olarak gördük, ancak dışarıda öyle yankılanmadı. Özür dilemeli, bundan dersler çıkarmalı ve başkan olarak daha dikkatli olmam gerektiğini anlamalıyım."

Rubiales bazı İspanyol bakanlar tarafından da eleştiriliyor.

İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero, söz konusu olayın kadınların günlük olarak maruz kaldığı cinsel şiddetin bir biçimi olduğunu savundu ve “Rızası olmadan öpülmeyi ‘olmuş bitmiş bir şey' olarak kabul etmemeliyiz" dedi.

Spor Bakanı Miquel Iceta da, Rubiales’in Hermoso’yu öpmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi ve “Yapması gereken ilk şey açıklama yapıp ve özür dilemek. Mantıklı ve makul olan budur” diye konuştu.

Hermoso, Instagram hesabında yaptığı paylaşımın ardından federasyon tarafından yayımlanan ikinci açıklamasında, olayın “doğal bir sevgi jesti” olduğunu söyledi.