Abone Ol

İspanya Türk Dizilerinin Senarist ve Yönetmenlerin Telif Ödüyor, Ya Türkiye Medyası?

Milliyet TV yazarı Sina Koloğlu, senaristlerin kurduğu Senarist - Bir ile İspanya'da aynı alanda kurulu olan meslek birliği DAMA (Derechos de Autor de Medios Audovusiales) arasında 2021 yılında karşılıklı temsilcillik sözleşmesinin imzalandığını belirterek açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

İspanya Türk Dizilerinin Senarist ve Yönetmenlerin Telif Ödüyor, Ya Türkiye Medyası?

Sina Koloğlu, senaristlerin kurduğu Senarist - Bir ile İspanya'da aynı alanda kurulu olan meslek birliği DAMA (Derechos de Autor de Medios Audovusiales) arasında 2021 yılında karşılıklı temsilcillik sözleşmesinin imzalandığını hatırlatarak, "Bu ülkede yayınlanan Türk dizileri ve filmlerinin senarist telif hakları, ödenmeye başlandı. Şimdi bu sözleşme genişletildi, tüm dünyada yayınlanan Türk dizileri ve filmlerinin senarist, yönetmen gibi eser sahiplerinin tüm dünya haklarının korunduğu bir anlaşma yapıldı." bilgisini paylaştı. 

Koloğlu Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "DAMA'nın anlaşmalı olduğu dünyadaki birçok ülkedeki meslek birliği üzerinden televizyonlar, dijital platformlar ve kamuya açık mahallerde yayınlanan Türk dizileri ve filmlerinin senarist, yönetmen vb eser sahiplerinin telif hakları ödenmeye başlayacak. Edindiğim bilgilere göre, geçtiğimiz yıldan itibaren İspanya'da yayınlanan tüm Türk dizi ve filmlerin senarist telif hakları ödenmeye başlandı. 'Şu an 2021 yılı dizileri için geçerli. Ama mesela 2017 yılında ülkemizde yayınlanan ancak yurtdışında bu sene yayınlanan dizi ve filmler için de ödemeler başlayacak' bilgisini aldım. Yurtdışında haklarını alan senarist ve yönetmenler Türkiye'de ne yapacak?" ifadesini kullandı. 

Koloğlu şu ifadeleri kullandı:

"Birlik üyesi olmayan dizi senaristlerinin de bu konuda bilgilendirildiğini belirten SENARİSTBİR yetkilileri; 'Sinebir, Setem ve BSB’yi de bu işbirliğine dahil ederek, eylül ayından itibaren başta TRT olmak üzere bütün kanallar ve dijital platformlarda yayınlanan dizi, sinema filmi vs. senarist, yönetmen telif hakları konusunda lisans görüşmelerine başlıyoruz' dediler. Yurtdışında sorunlar çözülen senarist ve Yönetmenlere bakalım, kendi ülkesinde aynı kolaylık gösterilecek mi?"