Abone Ol

İsmail Saymaz Yarım Saatte Bozdurulan Dolar Miktarını Açıkladı

Gazeteci İsmail Saymaz, dolardaki ani 3 TL'lik düşüşün ardından bozdurulan 1 Milyar Dolar'ı sorguladı.

İsmail Saymaz Yarım Saatte Bozdurulan Dolar Miktarını Açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarla birlikte 18 TL'yi bulan doların yaklaşık 7 TL kadar düştüğü görüldü.

Gece yarısı saatlerinde ise Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar bir açıklama yaptı.

Çakar, "Sadece internetten mobil bankacılık üzerinden 1 Milyar Dolar çözülme oldu" ifadelerini kullandı.

Bugün ise Türkiye İş Bankası Genel Müdürü katıldığı bir programda, "Dün akşamdan sabah 10'a kadar 1,75 milyar dolarlık döviz bozuldu. İhtiyaç sahiplerinin almasıyla kur 13'te dengelendi" şeklinde açıklama yaptı.

BU KARARIN ALINACAĞINI KİMLER BİLİYORDU?

Gazeteci İsmail Saymaz ise bugün Halk TV'de konuk olduğu Kadri Gürsel'in programında bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Saymaz, yarım saat içinde 1 Milyar TL bozdurulmasını garipserken şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün itibarıyla bir karar açıkladı. Bu kararı kimler biliyordu? Bu kararın alınacağını kimler biliyordu? Uygulanacağını kimler biliyordu? Çünkü açıklanır açıklanmaz dolar 3 TL birden düştü.

Şu memlekette insanlar, parasını bankacılık işlemleri ile değildi daha çok güvendiği kuyumcuyla, banka şubesinde yahut döviz bürosunda bozdurur.

O saatte Türkiye'de kaç kişi birden bankacılık işlemi yolu ile yarım saat içerisinde 1 Milyar Dolar bozdurabilir. Çok şaşırtıcı bir işlem boyutu. Şaşırtıcı bir işlem hacmi. Söylediğimizde hafif gelebilir.

Ama o an doların 3-4 TL birden düşmesini sağlayacak alışverişi, birikimini korumak için yapan vatandaş yapamaz. O vatandaş zaten doları banka şubesinden alıyor, kuyumcudan alıyor, döviz bürosundan alıyor ya da kapalı çarşıya koşuyor.

Bankacılık işlemini yüklü miktarda yapan birileri bunu yaptı. Birileri yaptı ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına müteakiben bunu 1-2 saat içerisinde hallettiler.