Abone Ol

IŞİD canisi bu yolda katliam yaptı... İlk kurbanı müslüman kadın!

Fransa'daki saldırıdan bir son dakika haberi daha.. Fransa'nın Nice kentinde dün gece 14 Temmuz Ulusal Gün kutlaması sırasında düzenlenen terör saldırısında 84 kişi hayatını kaybetti.

IŞİD canisi bu yolda katliam yaptı... İlk kurbanı müslüman kadın!

Fransa'daki saldırının detayları da ortaya çıktı. Kutlamaların yapıldığı alana kamyonla giren saldırganın, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezerek öldürdüğü belirtildi. New York Times'ın haberine göre Bouhlel'in ezerek öldürdüğü ilk kişiler, Müslüman bir kadın ve kimliği belirlenemeyen bir erkek oldu. Katliamda ölen Ukraynalı öğrenci Victoria Savçenko'nun arkadaşı Polina Serebryannikova, genç kadının ölümüne saniye saniye şahit oldu.

Fransa dün gece dehşeti yaşadı... İşte yaşananlar:

MADDE MADDE NICE SALDIRISI

* Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde dün yerel saatle 23.00’te Ulusal Gün (Bastille Günü) kutlamaları yapılıyordu.

* Beyaz bir kamyon sahil yolunda kutlamaları izleyen kalabalığın içine daldı. 2 km boyunca kaldırıma da çıkıp zig zag yaparak 50-90 km hızla ilerledi.

* Saldırının ardından elde edilen görüntülerde polisin, ana yol üzerinde toplanmış kalabalığa yavaşça sokulan kamyonun çevresinde koştuğu ancak ilk anlarda durdurmayı başaramadıkları dikkati çekiyor. Cep telefonuyla yapılan çekimlerde sürücünün bir anda hızlanarak kitlenin üzerine yöneldiği görülüyor. Görgü tanıklarının aktardığına göre, sürücü, polisin ateş açmasına rağmen sahil boyunca uzanan Promenade des Anglais kordonunda 2 kilometre ilerledi ve önüne çıkanları ezdi. Alanda bulunanlar, koşarak kaçmaya çalışırken bazıları denize atladı. Bazı görgü tanıkları da sürücünün bir taraftan kalabalığın üzerine ateş açtığını anlattı ancak yetkililer henüz bilgileri doğrulamadı.

Fransa'da Kamyonun caddeye girdiği anlar:

* Birçoğu çocuk 84 kişi kamyonun altında kalarak öldü.

* Sürücü, kamyon hâlâ hareket halindeyken güvenlik güçlerince vurularak öldürüldü. Europe 1 Radyosu'na konuşan milletvekili Eric Ciotti'nin anlattıklarına göre de bir kişi durdurmak için kamyonun üzerine atlarken polis tam bu sırada sürücüyü direksiyon başında vurdu.

* Saldırganın kimliği belli oldu. Fransız basını, saldırganın 1985 doğumlu Mohamed Lahouaiej Bouhlel isminde bir erkek olduğunu aktardı. Saldırganın, Nice'de oturma izni olan bir Tunus vatandaşı olduğu belirtildi.

* Mohamed Lahouaiej Bouhlel adlı sürücü sabıkalı olsa da, poliste terör kaydı yok. "Yalnız kurt" olabilir. Yani, kendi kendine radikalleşen ve IŞİD'in "Buraya gelmeyin olduğunuz yerde katliam yapın" çağrısına uymuş bir kişi...

*1985 doğumlu olan olan Bouhlel, Nice'te oturma izni olan bir Tunus vatandaşı.

* IŞİD’e yakın sosyal medya hesapları saldırganı övdü, ama henüz hiçbir örgüt saldırıyı üstlenmedi.

* Kasımda Paris’i vuran IŞİD saldırısının ardından ilan edilen OHAL’in kaldırılması gündemdeydi. Son saldırının ardından OHAL sürecek.

* Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Üç gün ulusal yas ilan edildi. Bunu da atlatacağız. Teröre boyun eğmeyeceğiz. Fransa terörizmle yaşamayı öğrenecektir" dedi.

* Le Figaro gazetesi, saldırıda kullanılan kamyonun 2 gün önce Saint Laurent du Var kentinden kiralandığı haberine yer verdi.
Polis, saldırının ardından kamyonda yapılan aramada önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirdi.

* Dün Türkiye’de terör istihbaratı üzerine alınan ek güvenlik önlemleri bugün daha da artırıldı. İtalya da Fransa sınırında kontrolleri sıklaştırdı.

* Şimdiye kadar, ölenler arasında iki ABD, iki Ermenistan, bir İsviçre, bir Rusya ve bir Ukrayna vatandaşı bulunduğu belirlendi.

IŞİD canisi bu yolda katliam yaptı... İlk kurbanı müslüman kadın! - Resim: 1

Saldırıda öldürülen 21 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Victoria Savçenko... Daily Mail, Savçenko'nun Moskova'da yaşadığını ve Rusya'nın saygın üniversitelerinden birinde okuduğunu bildirdi. Savçenko'nun 21 yaşındaki arkadaşı Polina Serebryannikova, genç kadının ölümüne saniye saniye şahit oldu. Serebryannikova, "Arkadaşımla kordonda yürüyorduk. Bu kamyonun garip bir şekilde geldiğini gördük. Arkadaşıma çarpıp öldürdü... Ben hastaneye kaldırıldım. Bir ayağımdaki parmaklarım kırıldı. Diğer bacağım şişti" dedi.

* Katliamda hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşı olup olmadığı kmlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından belli olacak.

* Fransız basınında saldırının gerçekleştiği kamyonda ikinci bir kimlik kartı bulunduğu haberleri yer aldı.

DÜN GECEDEN SONRA NELER YAŞANDI? İŞTE TÜM DETAYLAR:

Nice'de 14 Temmuz kapsamındaki havai fişek gösterisi ve kutlamaları izleyen kalabalığın arasına kamyon daldı. Saldırgan ya da saldırganlar daha sonra kalabalığın üzerine ateş açtı. Nice Savcılığı yaptığı ilk açıklamada saldırıda 84 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 100'den fazla kişi de yaralandı. Yaralılardan 18'inin durumunun ağır olduğu belirtildi. Kamyonun 2 hafta önce kiralandığı belirtiliyor. Savcılık olayla ilgili terör soruşturması başlattı.

90 KİLOMETRE HIZLA 2 KİLOMETRE KALABALIĞIN ÜZERİNE İLERLEDİ

Polis yetkilileri kamyonun 90 kilometre hızla kalabalığın içerisinde 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı. Kamyonun durdurulmaya çalışıldığını ancak bu sırada çok sayıda kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı.

New York Times, "Orta yaşlı Müslüman bir kadın ve kimliği belirlenemeyen bir erkek, ilk ölenler arasındaydı" ifadesini kullandı.

Olay kentte büyük paniğe neden oldu. Polis anons yaparak kent sakinlerine gerekmedikçe evlerinden çıkmama uyarısında bulundu.

Olayın ardından polis ve valilik geniş çaplı operasyon başlattı.

SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Alpes Maritime Bölge Valisi Adolphe Colrat, beyaz renkli bir ağır vasıtanın 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına katılan kalabalığın arasına dalarak katliam yapan şoförün polis tarafından vurulup etkisiz hale getirildiğini belirtti. Saldırganın olay yerinden ancak 100 metre uzaklaşabildiğini belirten Vali Colrat, kamyonda ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğu ve soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

Fransa'daki saldırganın öldürülme anı:

REHİNE KRİZİ İDDİASI YALANLANDI

Saldırının hemen ardından Nice'de bir rehine krizi yaşandığı iddia edilmişti. Hükümet yetkilileri Nice'de herhangi bir rehine krizinin yaşanmadığını aktardı.

IŞİD canisi bu yolda katliam yaptı... İlk kurbanı müslüman kadın! - Resim: 2