Abone Ol

İrlandalı futbol takımından Türkiye'ye Osmanlı göndermeli yardım teşekkürü

İrlanda'nın Drogheda United futbol takımı,Türkiye'nin gönderdiği ekipmanlar için Osmanlının 173 yıl önce ülkelerine yaptıkları yardıma atıfta bulunarak sosyal medya hesabından bir teşekkür mesajı yayınladı.

İrlandalı futbol takımından Türkiye'ye Osmanlı göndermeli yardım teşekkürü

Armasında ay-yıldız bulunan İrlanda'nın Drogheda United futbol takımı Türk hükümetinin 1847'deki kıtlık sırasında İrlanda'ya 3 gemi gıda gönderdiğini anlatan paylaşımında, "Gemiler Drogheda Limanı'na varmıştı. Bu hafta aynı hükümet, İrlanda'ya kişisel koruyucu ekipman içeren bir kargoyu hediye olarak gönderdi." ifadesi yer aldı.

Drogheda kasabasının, Türklerin, Drogheda United ve festival sponsorluklarıyla kendilerini İrlanda'da en yakın hissettikleri yer olduğuna dikkat çekerek, "Teşekkür ederiz Türkiye." ifadesi kullanıldı.

İrlandalı futbol takımından Türkiye'ye Osmanlı göndermeli yardım teşekkürü - Resim: 1

NE OLMUŞTU?

19. yüzyılda "Büyük Kıtlık" veya "Patates Kıtlığı" olarak bilinen 7 yıl süren açlık, o dönem İngiliz yönetimi altında olan İrlanda'da bir milyondan fazla kişinin ölümüne yol açmış ve halkın belleğinde derin izler bırakmıştı.

Bu durumdan haberdar olan Osmanlı açlıktan ölen İrlandalılara yardım etmek için acilen 10 bin sterlin (şu anki değeriyle yaklaşık 8 milyon lira) yardım teklifinde bulunmuş ancak 2 bin sterlin yardım yapan İngiltere Kraliçesi Victoria buna karşı çıkmıştı.

İrlandalı futbol takımından Türkiye'ye Osmanlı göndermeli yardım teşekkürü - Resim: 2

Bunun üzerine nakdi yardımı bin sterline düşüren Osmanlı, ayrıca 3 gemi dolusu gıda gönderme kararı almıştı ancak yine  İngiltere'nin izin vermeyeceği bilindiğinden gemiler Dublin yerine gizlice daha kuzeydeki Drogheda limanına götürülmüştü.

AA