Abone Ol

İranlı kadınlar en çok burun estetiği için Türkiye’ye geliyor

Estetik müdahalelerin ikiye ayrıldığını anlatan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen “Biri ameliyatlar; diğeri de küçük müdahaleler. Ameliyat kapsamında ülkemizde en çok burun estetiği ameliyatları yapılıyor” diye konuştu.

İranlı kadınlar en çok burun estetiği için Türkiye’ye geliyor

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, ülkemizin son 15 yılda estetik cerrahi alanında çok büyük gelişmeler kaydettiğini belirterek “Estetik turizmi alanında da bu gelişmelere bağlı olarak talep artışı yaşanıyor. Bu durum, Türkiye’ye estetik için gelen hasta sayısının katlanarak artmasına olanak sağlıyor. Özellikle estetik ameliyatlar arasında burun ameliyatı ilk sırada geliyor”  dedi. 

Estetik müdahalelerin ikiye ayrıldığını anlatan Sezen “Biri ameliyatlar; diğeri de küçük müdahaleler. Ameliyat kapsamında ülkemizde en çok burun estetiği ameliyatları yapılıyor” diye konuştu.

Burun ameliyatlarının estetik ameliyatlarda açık ara diğerlerine göre önde olduğunu vurgulayan Sezen, “Bu ameliyatlar 10-15 yıl öncsine göre, hastalar açısından daha konforlu. Hastaların daha çabuk günlük hayata dönmeleri söz konusu olduğu için, ameliyat sonrası daha az sıkıntılar yaşandığından daha çok tercih ediliyor” değerlendirmesini yaptı. Ayrıca yüz estetik ameliyatlarında da artışlar yaşandığını kaydeden Sezen, estetik ameliyatlar için ülkemize yurtdışından da çok sayıda hastanın geldiğini kaydetti.

GENELDE BURUN ESTETİĞİ

Özellikle Rusya ve Ukrayna’dan çok sayıda hasta geldiğini anımsatan Sezen “Yurtdışında yaşayan Türkler ile Avrupalı hastalar da çok ilgi gösteriyor. Kuzey Afrika’dan bile gelen çok sayıda hasta var. Komşu ülkelerden Irak’tan, zaman zaman İran’dan gelen hastalar oluyor. Genellikle burun ve yüz estetiği için gelen hastalar bulunuyor” dedi. Sezen, bu ameliyatları alanında uzman doktorların yapması gerektiğini vurgulayarak özetle şunları kaydetti:

“Her uzmanlığın kendi müfredatında belirlenmiştir. Estetik ameliyatlar tıbbi bir uygulamadır. Biz de doktor olarak hastamızın kılına zarar gelmesini istemeyiz. Biz ameliyat öncesinde tüm hekimler hastaları aydınlatmaya çalışıyoruz. Ameliyat sırasında genel olarak belirli bir oranda genel anestezi alıyorsanız ve uyutuluyorsanız risk hep vardır. Bir kalp ya da apandisit ameliyatı olduğunuzda ya da sezeryan olduğunda ne kadar risk genel anestezi açısından varsa bu ameliyatlarda da aynı risk var. Hastalar Daha önceki ameliyatlarını, hastalıklarını hekimle paylaşmalı, hekim de tüm riskleri değerlendirmeli ve hastayı bilgilendirmelidir.”

HEKİM DIŞI UYGULAMALARA DİKKAT

Hekim dışı estetik uygulamalarının kesinlikle yapılmaması uyarısında bulunan Sezen, “Sonuçları açısından geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir. Estetik uygulamaları KBB, estetik ve plastik cerrahlar, medikal estetik hekimleri, dermatologlar  yapabilir. Örneğin uzman olmayan kişilerin yaptığı dolgu malzemesi, bazı damarları tıkayarak etraftaki organların kanlanmasını bozup, organ fonksiyonunda da sorun yaratabilir. Mesela gözaltına yapılacak dolgularda dikkat edilmezse nadir de olsa körlüklere yol açar. Biz de bu konularda uyanık olmaya çalışırız” diye konuştu.

(CUMHURİYET - Sibel Bahçetepe)