Abone Ol

İran'a şok üstüne şok! 2 ülke daha tepkisini koydu

İran, Suudi Arabistan gerginliğinde tepkiler bitmiyor. Katar, İran'daki büyükelçisini geri çekti. Ürdün ise İran'ın Amman Büyükelçisini çağırarak nota verdiği bildirildi.

İran'a şok üstüne şok! 2 ülke daha tepkisini koydu

Suudi Arabistan'ın ve İran arasındaki gerilim diğer körfes ülkelerine de sıçradı. Bahreyn ve Kuveyt'in ardından Katar da İran'daki büyükelçiliklerini kapatma kararı aldı. Ürdün ise Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırılar nedeniyle İran'ın Amman Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'nda çağırarak nota verdi.

İRAN'DAKİ SALDIRILAR KINANDI

Ürdün resmi haber ajansı Petra tarafından yayınlanan Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, İran'ın Amman'daki büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığı belirtilerek, Suudi Arabistan'ın, İran'ın başkenti Tahran'daki büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yapılan saldırıların şiddetle kınandığı ifade edildi.

VİYANA KOMİSYONUN VURGUSU

Suudi Arabistan'ın diplomatik temsilciliklerin yakılıp yağmalanmasının uluslararası antlaşmalara aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu eylemlerin diplomatik ilişkiler üzerine Viyana Konvansiyonu'nun da açık ihlali sayıldığı vurgulandı.

"KIŞKIRTICILIK AŞIRILIĞA NEDEN OLUYOR"

Bazı İranlı yetkililerin açıklamalarının Suudi Arabistan'ın iç işlerine karışmak niteliği taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, Suudi Arabistan'ın yargı kurumlarından çıkan kararlara saygı duyulması gerektiğine işaret edildi. Söz konusu açıklamaların, başta bölgede olmak üzere dünyada mezhepçiliğe yol açtığına değinilerek, İran'ın kışkırtmalarının aşırılığa neden olduğu aktarıldı. Açıklamada, İranlı yetkililerin söz konusu açıklamalarının Ürdün tarafından kınandığı kaydedildi.

KATAR'DA ELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu sabah Katar'ın, Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıların ardından büyükelçisini geri çekme kararı aldığı aktarıldı.

GERGİNLİK İDAMLARLA BAŞLADI

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

AA