Abone Ol

İran, İstanbul'da paten şampiyonu olan Merdani'nin Madalya Törenine Başörtüsüz Çıkmasını Kınadı

Merdani, bayanlar paten maratonunu en yakın rakibinden 13 dakika önce, 1 saat 25 dakika 20 saniyede tamamlamıştı.

İran, İstanbul'da paten şampiyonu olan Merdani'nin Madalya Törenine Başörtüsüz Çıkmasını Kınadı

İran Spor Bakanlığı, Pazar günü İstanbul Maratonu kapsamında gerçekleşen paten maratonunda birinci olan İranlı sporcu Nilüfer Merdani’nin madalya törenine başörtüsüz çıkmasını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Merdani’nin geçen ay itibaren İran milli takımında yer almadığı belirtilerek patencinin bu yarışta İran’ı temsil etmediği ve Türkiye’ye gerekli izinleri almadan gittiği belirtildi.

Geçen ay Güney Kore’de gerçekleşen bir şampiyonada İranlı tırmanışçı Elnaz Rekabi'nin başörtüsüz yarışması büyük yankı olmuştu.

Yarışmadan sonra pasaportuna ve cep telefonuna el konulduğu iddia edilen sporcu, daha sonra sosyal medya Instagram hesabında “aceleden unuttuğu için” başörtüsünü takamadığını duyurmuştu.

Birçok kişi, Rekabi’nin devlet televizyonunda da tekrarladığı bu sözleri baskı altında söylediğine inanıyor.

Rekabi, Tahran Havalimanında “Kahraman Elnaz” sloganları atan büyük bir kalabalık tarafından karşılanmıştı.

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından 13 Eylül tarihinde gözaltına alınmasından üç gün sonra yaşamını yitirmesi ülke çapında büyük bir protesto dalgası başlatmıştı.

Amini’nin ölüm haberinden sonra tüm kentlerde “Bayan. Hayat. Özgürlük” sloganıyla yapılan gösteriler rejime karşı bir meydan okumaya dönüşmüş ve bayanlar başörtülerini çıkarıp yaktıkları videolarını paylaşmaya başlamıştı.

Devam eden protestolarda 45’i çocuk 284 kişi yaşamını yitirdi.