Abone Ol

İran İsrail'e saldırdı: Yüzlerce SiHA ve füzeler İsrail hava sahasına girdi

Son dakika haberine göre İsrail'in İran konsolosluğunu vurması sonrasında İran'dan beklenen misilleme geldi. İran, insansız hava araçları ve balistik füzeler fırlatarak İsrail'e saldırı düzenledi. İsrail Ordusu, "İran’dan İsrail’e doğru saldırı için çok sayıda İHA gönderildi; savunmamız hazır" dedi. ABD, İsrail'in yanında olduğunu ilan ederken, Ürdün bazı İran İHA'larını düşürdüğünü duyurdu. Öte yandan İran yaptığı yeni açıklamada "Mesele sonuçlanmıştır" dedi.

İran İsrail'e saldırdı: Yüzlerce SiHA ve füzeler İsrail hava sahasına girdi

İran basını, İsrail mevzilerine üç İHA dalgasının yanı sıra bir dizi seyir füzesi ateşlediğini duyurdu. Irak'ta çekilen görüntülerde, İsrail'e gönderilen İHA'lar arasında İran yapımı Shahed-136 insansız hava araçlarının da bulunduğunu görüldü.

İran'ın fırlattığı İHA ve füzeler İsrail'e ulaştı. Birçok bölgede sirenler çaldı.

İsrailli bir savunma yetkilisi, İsrail'e ateşlenen yüzlerce en az 100 insansız hava aracının İsrail hava sahası dışında ABD tarafından durdurulduğunu söyledi.

İran’ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran’ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgesindeki İngiliz egemen üslerinden, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait bazı savaş ve tanker uçaklarının, İran-İsrail gerilimi üzerine kalkış yaptığı ileri sürüldü.

İsrail'den İran'a mesaj: "Bu gece İran'da deprem olacak"

Son dakika savaş haberi: Ortadoğu'da korkulan oldu ve İran, İsrail'e saldırdı. İsrail, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da İran konsolosluğuna yönelik saldırı düzenlemişti. Olayda 2'si general, 7 kişi hayatını kaybetmişti. İran bu saldırıya karşı İsrail için 'Cezalandıracağız' açıklamasını yapmıştı. ABD Başkanı Joe Biden İran'ın saldırısı öncesi 'Yapma' çağrısında bulunmuştu. Tahran İsrail'e çok sayıda İHA ve balistik füze fırlattı. Öte yandan ABD, İsrail'in yanında olduğunu ilan ederken, İngiltere de İsrail'in savunmasına yardım edeceğini duyurdu. Ürdün, Lübnan ve Irak hava sahalarını kapatırken; Ürdün bazı İran İHA'larını düşürdüğünü ilan etti. Mısır ise taraflara 'itidal' çağrısı yaptı.

İsrail devlet televizyonu, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İHA'ların hedeflerine ulaşmasının birkaç saat alacağını belirtirken İsrail'in bu duruma hazırlıklı olduğunu vurguladı. Hagari basına verdiği brifingde, İsrail'in savunma ve saldırı önlemleri aldığını, ABD ve bölgesel ortaklarıyla yakın işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Hagari İran'dan havalanan onlarca İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu. İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, "Şam'daki İran konsolosluğuna yapılan saldırı ve ülkemizin Suriye'deki bazı askeri komutan ve danışmanlarının şehit edilmesi de dahil olmak üzere Siyonist rejimin çeşitli suçlarına karşılık olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, işgal altındaki topraklardaki belirli hedefleri onlarca füze ve insansız hava aracıyla hedef aldı" ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" açıklamasını yapmıştı.

Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.