Abone Ol

İnternette 1500 TL’ye Yavru Pitbull Satıyorlar! Sokak Hayvanlarını Bırak Bunu Engelle!

Pitbull cinsi köpeklerin sahiplenilmesi, üretilmesi ve satışı 17 yıldır yasak... Ancak internet üzerinden hala pitbull satışı yapılmaya devam ediliyor.

1500 TL’ye Yavru Pitbull Satıyorlar! Sokak Hayvanlarını Bırak Bunu Engelle!

Pitbull cinsi köpek saldırıları Türkiye'nin gündeminde... Gaziantep'te bir sitenin bahçesinde oyun oynarken iki pitbullun saldırısına uğrayan ve ağır yaralanan 4 yaşındaki Asiye Ateş'in başına gelenler Türkiye'yi ayağa kaldırırken, bir son dakika pitbull saldırısı haberi de Denizli'den geldi. Pamukkale'de pitbull cinsi köpeğin saldırdığı 13 yaşındaki yabancı uyruklu çocuk yaralandı. Son günlerde artan saldırı haberleri sonrası "Pitbull yasak mı? Pitbull satışı ve beslemenin cezası ne?" soruları gündem olurken, internette pitbull cinsi köpek satışlarının hâlâ açıkça yer alması tepki çekiyor. İşte pitbull köpeklerle ilgili son dakika bilgilileri...

Pitbull cinsi onlarca köpeğin yasaklı olmasına rağmen internette satıldığı ortaya çıktı. Bazı ilanların minik Asiye’nin pitbull saldırısına uğramasından sonra verilmesi ise ‘bu kadarına da pes’ dedirtti.

1 Temmuz 2004'te yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre pitbullların üretilmesi, sahiplendirilmesi, ülkeye girişi, satışı, takas edilmesi ve hatta reklamının yapılmasıyla sergilenmesi bile yasak.

Kanunda açıkça "Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır." ifadesi yer alıyor.

PITBULL BESLEMENİN CEZASI NE?

Tarım Bakanlığı, 3 hafta önce yeni düzenlemeye gitmişti. Alınan yeni kararla Amerikan Pitbull, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarının bulunduğu tehlikeli köpekler listesine American Staffordshire ve American Bully’i de dahil etti. Satışı yasak bu köpekleri çocuk oyun alanları, parklarla halkın yoğun olduğu yerlerde tasmasız ve ağızlıksız dolaştıranlara da 11 bin lira ceza kesileceği bildirilmişti.

Bunlara rağmen internet siteleri ve sosyal medyada onlarca pitbullun satışa çıkarılması dikkat çekti.

Akşam Gazetesinde yer alan habere göre; Facebook’ta 8500 üyesi bulunan ‘Pitbull Ailesi TV Grubu’nda, Gaziantep’teki vahşetten sonra da satış ilanı verilmesine tepki yağdı.

Bir internet kullanıcısı tepkisini ilanın altına yazdığı “Milletin kızına saldırtmak için eğitim” sözleriyle dile getirdi.