Abone Ol

Erdoğan'ın Söylediği Gibi İngiltere'de Aşı Ücretli mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinde Covid-19 aşısı yapılması karşılığında ücret alındığı yönündeki sözlerini yineledi.

Erdoğan'ın Söylediği Gibi İngiltere'de Aşı Ücretli mi?

Erdoğan, geçen hafta içerisinde yaptığı konuşmada, "Bakın şu anda sevgili kardeşlerim, dünyanın değişik yerlerinde Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri aşı var ya, bu aşıyı ücretli yaptırıyor biliyor musunuz? Ücret alıyor, ücret. İngiltere'de 100 sterlin gibi rakamla ücret alınıyor. Bizde böyle bir şey yok" demişti.

Erdoğan, bugün Sakarya'da yaptığı konuşmada da, "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri dahi aşıları ücretle yapıyorlar. 50 sterlin, 100 avro. Bu şekilde para alarak yapıyorlar" diye konuştu.

Ancak Erdoğan'ın bu açıklamasına karşın, yaklaşık 45 milyon kişinin en az bir doz, 33 milyon kişinin de iki doz aşı olduğu İngiltere'de Covid-19 aşılama programı ücretsiz yürütülüyor.

Hatta 16 Ocak 2021'de Ulusal Sağlık Hizmeti NHS'in İngiltere şubesine ait internet sitesinde yayımlanan duyuruda, NHS ve güvenlik güçlerinin, aşılama kampanyasından faydalanabilecek dolandırıcılara karşı bilinçlendirmek üzere bir kampanya başlattıkları belirtildi.

Ülkenin en üst düzey aile doktoru ve çeşitli güvenlik kuruluşlarının yaptığı ortak açıklamada, Covid-19 aşısının sadece NHS üzerinden yapıldığı ve bedava olduğu, sağlık görevlilerinin aşı karşılığında asla para istemeyeceği vurgulandı.
Açıklama, bazı dolandırıcıların bu yolla çıkar sağlama girişiminde bulunduğu haberleri üzerine yapılmıştı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock da kampanya için yaptığı açıklamada "Bu pandemiden çıkış yolumuz aşılar. Sahtekarların bu dev ekip çalışmasının altını oymasına izin vermememiz yaşamsal önemde. Aşı için sizden asla para istenmeyecek, aşı için sizinle temas kurulduğunda banka detaylarınız ve PIN kodunuz sorulmayacak" demişti.

Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Sistemi NHS'in verdiği diğer sağlık hizmetlerinden de herhangi bir ücret alınmıyor.

Şu anda Birleşik Krallık'ı oluşturan İngiltere, Kuzey İrlanda ve Galler'de 18 yaşın üzerindeki, İskoçya'da ise 30 yaşın üzerindeki herkese ilk doz aşı sunuluyor.

Ülkede Pfizer-BioNTech, Oxford-Astra Zeneca ve Moderna aşıları yapılıyor. Janssen aşısının da önümüzdeki aylarda yapılmaya başlaması bekleniyor.

İngiltere'de hastalık belirtisi gösterenler için Covid-19 testleri de ücretsiz yapılıyor, ancak yeşil kategoride olmayan ülkelerden gelenler karantina süresinde, ikinci ve sekizinci günlerde iki ücretli test yaptırmak zorunda.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu kırmızı kategoride olan ülkelerden gelenler ise 10 gün otel karantinasında kalmak zorunda ve bu kişilerden 1750 sterlin ücret alınıyor.

BBC Türkçe