Abone Ol

İngiliz Financial Times'tan Seçim Analizi: Ne Kılıçdaroğlu Ne İmamoğlu! Erdoğan'ın Tek Rakibi Enflasyonoğlu

Financial Times, Türkiye'de artan enflasyonun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük rakibi olduğunu yazdı. Merkez Bankası'nın 80'lik enflasyona rağmen 100 baz puanlık faiz indiriminin piyasalarda şok etkisi yarattığına değinilen analiz haberde, "Ülkede meyve almayı bile lüks hale getiren enflasyon" yorumu yapıldı.

Ne Kılıçdaroğlu Ne İmamoğlu! Erdoğan'ın Tek Rakibi Enflasyonoğlu

Seçimler yaklaşırken, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve seçim atmosferi dünya basınının da gündeminden düşmüyor. Dünyaca ünlü İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük rakibini açıkladı. FT, Erdoğan'ın rakibi için "Ülkede meyve almayı bile lüks hale getiren enflasyon" yorumunu yaptı.

Financial Times, Türkiye'deki durumu, "Erdoğan, 2023 genel seçimleri öncesi büyümeyi teşvik etmek için yüzde 80'lik enflasyona rağmen 100 baz puanlık faiz indirimi ile piyasalarda 'şok etkisi' yarattı" cümleleriyle sütunlarına taşırken, piyasalarda şok etkisi yarattığı vurgulanan Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e düşürmesi kararının sürpriz olduğu vurgulandı.

FT, 2022'de Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 25'ten fazla değer kaybetmesinin nedeni olarak da Merkez Bankası'nın daha önce aldığı kararların yabancı yatırımcıyı Türkiye'den kaçırması olarak değerlendirdi.

Analizde, Türkiye'nin, diğer merkez bankalarının aksi yönünde kararlar aldığının vurgulanırken, ülkede meyve almayı bile lüks hale getiren enflasyonun, Erdoğan'ın seçimdeki en büyük rakibi olduğunun altı çizildi.


Haberde ayrıca, Türkiye’de insanlar arasında yaygın bir mutsuzluğun hakim olduğu ve Erdoğan’a olan desteğin en az seviyelere düştüğü belirtildi.

Haberde Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Ceyhun Elgin’in görüşlerine de yer verildi. Elgin, "Büyümenin yavaşlayabileceğine dair işaretlerin ortasında indirim için talimatlar gelmiş olabilir. Amaç, iyi ya da kötü, seçime kadar işleri ileriye taşımak olabilir” dedi.