Abone Ol

İngiliz Polisi Kadınları Şiddetten Korumak İçin Akıllı Su Spreyi Dağıtıyor

Kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin gündemden düşmediği Britanya'da Batı Yorkshire polisi, ev içi şiddete karşı akıllı su (SmartWater) isimli adli spreyi devreye soktu. E

İngiliz Polisi Kadınları Şiddetten Korumak İçin Akıllı Su Spreyi Dağıtıyor

Eski partnerinden şikayetçi bir kadının polisin verdiği adli spreyi kullanması sonucu ilk kez SmartWater ile işaretlenen bir erkek ev içi istismardan mahkum edildi.

Ultraviyole ışık altında görünür hale gelen adli bir sıvı olan SmartWater, püskürtüldükten sonra ciltte 6 haftaya kadar ve giysilerde çok daha uzun süre kalıyor. SmartWater püskürtülen kişinin suç mahallinde olduğunun adli işaretlenmesinin yapılması üzerinden ilk kez Britanya'da bir erkek ev işi istismardan hapse atıldı.

SmartWater sayesinde faili hapse gönderen Batı Yorkshire'daki mağdur, şu anda İngiltere bölgesi genelinde evlerinde adli caydırıcı paketler bulunduran 200'den fazla kadından biri. Paketler, püskürtme için elde tutulan teneke kutu, kapı kolları ve kapılar için jel ve biri eve yaklaştığında sıvıyı püskürten otomatik tuzak içeriyor.

Daha önce hırsızlara karşı malı mülkü korumak için kullanılan piyasadaki bu teknolojiyi kadınları korumak için devreye sokmanın fikir babası olan Batı Yorkshire polis teşkilatının dedektif başkomiseri Lee Berry, BBC'ye şunları söyledi:

"Çoğu kapalı kapılar ardında işlenen ev içi istismarın kovuşturulması oldukça zor. Genelde sadece sözlü suçlamalarla karşılaşıyoruz. Adli olarak işaretlersek, o zaman birini geriye doğru bir yere kadar takip edebiliriz. Failin de kurbanın da kim olduğunu biliriz."

"Faile şunu söylemiş oluyoruz: O adrese geri döner ve bu koşulları ihlal edersen, adli olarak işaretlenirsin."