Abone Ol

İmamoğlu Fahrettin Koca'nın hastanesi Medipol'un imar planını iptal ettirdi

Murat Kurum'un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi için hazırladığı imar planı iptal edildi. Karar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusuyla alındı.

İmamoğlu Fahrettin Koca'nın hastanesi Medipol'un imar planını iptal ettirdi

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, bakanlık, İstanbul Üsküdar’daki Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi’nin hemen yanında yer alan 4 bin 164 metrekarelik alanı konut alanı ve ortaöğretim tesisleri alanı statüsünden “yükseköğretim tesisi alanına” dönüştürmüştü. İmar planı raporunda plan değişikliğinin Medipol Üniversitesi için yapıldığını belirtildi. Alanın yapılaşma koşulu ise zemin+5 kat olarak belirlendi.

Medipol için imar planları değiştirilen alanın 721 metrekarelik bölümü Medipol’ün kurucu vakfı Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’na ve 2 bin 720 metrekarelik kısmının ise Maliye Hazinesi’ne ait olduğu belirtildi. TESA, alanın Maliye Hazinesi’ne ait bölümünü ise kiraladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu plan değişikliğini yargıya taşıdı.

İstanbul 12. İdare Mahkemesi ise 31 Ocak 2024’te imar planlarının iptaline karar verdi. Kararın gerekçesi ise şöyle sıralandı:

• Plan değişikliği bölgedeki trafik yoğunluğunun artmasına neden olacak.

• Üniversite alanıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınmadı.

Değişiklik bilimsel açıklamalara sahip değil.

• Planda hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmuyor.