Abone Ol

İlber Ortaylı da RTÜK'ü Eleştirdi: O Kadar Uyardık

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) eleştirerek televizyonlarda yanlış Türkçe konuşulduğunu söyledi.

İlber Ortaylı da RTÜK'ü Eleştirdi: O Kadar Uyardık

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Samsun İlkadım Belediyesi tarafından bir alışveriş merkezinde düzenlenen kitap fuarındaki söyleşiye katıldı.

Prof. Dr. Ortaylı, yaptığı konuşmasında televizyonda yanlış Türkçe konuşulduğunu söyleyerek, RTÜK'ün bu konuya eğilmesini istedi.

"RTÜK'Ü KAÇ KEZ UYARDIK"

Ekranlarda yanlış Türkçe konuşulduğunu vurgulayan İlber Ortaylı "RTÜK'e sürekli tembih ediyoruz, 'Televizyonlarda düzgün Türkçe konuşulsun. Bu konuda çalışırsanız herkes sizi tutar, alkışlar' diye. Ancak hala bütün sunucular, kadın spikerler, bilhassa hanımlar yanlış Türkçe konuşuyor. Türkçe'de sekiz tane sesli vardır. Bir sürü dilin aksine vurgulama yoktur" dedi.


"OKTAY SİNANOĞLU 'BUNU CASUSLAR YAPIYOR' DERDİ"

Lüzumsuz yere her sesli harfin de uzatılmayacağını aktaran Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkçe'de sesli harf olmayan hece yoktur. İki sessiz yan yana gelmez. Türk hecesi dediğin mutlaka bir sesli ihtiva eder. Seslileri daha ne diye vurguluyorsun? Kim öğretiyor bunu sana? Rahmetli bilim adam Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu, sinirlendiğinde ‘Bunu casuslar yapıyor’ derdi.”