Abone Ol

İlber Ortaylı: Bugünkü Türk milliyetçiliği kasabalı milliyetçiliktir

Ortaylı, Cumhuriyet'ten Selda Güneysu ve Mustafa Balbay'a konuştu. Türk milliyetçiliği kasabaya mahkûm oldu. O bakımdan bugün için gelişmesi mümkün değil" açıklamasını yaptı.

İlber Ortaylı: Bugünkü Türk milliyetçiliği kasabalı milliyetçiliktir

Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bugünkü Türk milliyetçiliği fevkalade kasabalı milliyetçiliktir. Albay Türkeş de daha başka kaynaktan gelmesine rağmen realiteyi kabul etti. Bunlar normal gelişmeler gibi görülüyor fakat Türk milliyetçiliği kasabaya mahkûm oldu. O bakımdan bugün için gelişmesi mümkün değil" açıklamasını yaptı.

Ortaylı, Cumhuriyet'ten Selda Güneysu ve Mustafa Balbay'a konuştu. Türk milliyetçiliğinin Nihal Atsız, Orhan Şaik gibi laik yapıdaki kişilerin elinden çıktığını, daha sonra islamcılara kaydığını söyleyen Ortaylı,  "Yani kasabalılaşıyor. Bugünkü Türk milliyetçiliği fevkalade kasabalı milliyetçiliktir.

Albay Türkeş de daha başka kaynaktan gelmesine rağmen realiteyi kabul etti. Bunlar normal gelişmeler gibi görülüyor fakat Türk milliyetçiliği kasabaya mahkûm oldu. O bakımdan bugün için gelişmesi mümkün değil.

Türk kasabası öncülüğü taa Evliya Çelebi devrindedir. Üretim gücü yok, tahsil müesseseleri kurumuş, 17’nci asırda kimse kasabada yetişememiş, okulların açılması 19’ncu asır..." ifadelerini kullandı.

Ortaylı, "Bugün hâlâ aynı döngü mü?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Türkiye’de birtakım etnik gruplar çıkıyor. Bunlar eskiden çıkmamış kendini ihmal etmiş... Bana kalırsa bunların İslamlıkları da solculukları da tamamen bir örtü. Ortama uyuyorlar, milliyetçilik yapıyorlar.

Bunun siyasi ayakta tartışmaları var... Sünni grubun içinde, laik geçinen grubun içinde etkileri var. Dinle alakaları yok, milliyetçilik yapıyorlar. Kimliklerin birbirini tanıyarak, saygı duyarak gelişeceği bir hareketin bugünkü ortamda gelişmesi mümkün değil. Çok zor..."