Abone Ol

İlber Ortaylı: Bayır bucak Türkmeni diye bir cins yok

Tarihçi İlber Ortaylı, Rus jetinin düşürülmesinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri nedeniyle iki ülkenin geçmişteki ilişkilerini anlattı.

İlber Ortaylı: Bayır bucak Türkmeni diye bir cins yok

Habertürk gazetesinden Kübra Par’a verdiği mülakatta, “Bu iki memleket büyük devlet özelliği gösterirler” diyen Ortaylı,“Çatışma akıllıca bir fikir değil. Ortadoğu haritası çizilecek diye iki devletin başkalarının rahat edeceği bir savaşa girmesi son derece tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

Bayırbucak Türkmenleri diye bir cins yok
Ortaylı, Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili, “Suriye’deki Türkmenleri korumamıza gerek var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bizimkilerin bilir bilmez tekrarladıkları Bayırbucak Türkmenleri diye bir cins yok. Onlara Halep Türkmenleri denir. Azerbaycan’daki ya da Kafkasya’daki Türkler anlaşmayla bizim protektoramız altında değil ama Halep Türkmenleri anlaşmamız altında. Suriye’de yapacağımız tek şey bunların himayesiydi. Başlangıçta öyle bir strateji olduğunu sanmıyorum ama artık yanlıştan dönüldü. Onların üzerine yapılan bombalamayı kabul etmiyoruz. Putin ile Kırım ve Ukrayna için yapamadığımız şeyi Suriye’de anlaşarak yapabilirdik. Bizim başka blokları takip etmemiz fevkalade zararlıdır.”