Abone Ol

TÜBİTAK'ın beğenmediği İlayda Şamilgil NASA projesinde

Son dönemde Türklerin bilim alanında elde ettiği başarılar ülke olarak gururlanmamızı sağlarken bunlara bir yenisi daha eklendi.

TÜBİTAK beğenmedi, İlayda Şamilgil'i NASA kaptı

İlayda Şamilgil, hazırlamış olduğu proje ile katıldığı yarışmada dünyanın en prestijli fizik ödüllerinden birisi kazanmayı başardı. Aynı proje TÜBİTAK tarafından beğenilmezken, bu başarının ardından İlayda, NASA'nınMars projesi ekibine dahil edildi.

Sıvıların İçindeki Su Oranını Ölçen Mıknatıslı Sistem
İlayda Şamilgil hazırlamış olduğu projesi ile sıvılarında içerisinde ne kadar su olduğunu mıknatısla ölçebilen bir sistem geliştirmeyi başardı. Bu sistem ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaya da katılan İlayda, bu yarışmada finale dahi kalamadı. Daha sonra aynı proje ile 80 ülkenin katıldığı Polonya'da düzenlenen ve dünya çapında prestiji olan ''Nobel Fizik Ödülü'ne Doğru İlk Adım'' yarışmasına da katılan İlayda burada birinci olmayı başardı.

Eğitim Hayatını Amerika'da Sürdürüyor
İlayda Şamilgil'in elde ettiği başarı dünya genelinde ilgi gördü. Genç bilim insanı şuan için eğitim hayatını Amerika'da sürdürüyor. Cornell Üniversitesi'de eğitim gören İlayda Şamilgil üniversiteden profesörü olan ve aynı zamanda NASA'da teknoloji şefliği görevini de yürütenProfesör Mason Peck tarafından NASA'nın Mars projesi ekibine de dahil edildi. Henüz çok genç olmasına rağmen NASA'nın büyük önem verdiği bir projeye dahil edilen İlayda Şamilgil, geleceğe yönelik olarak büyük umut vaat ediyor.

TÜBİTAK Tepkilerin Odağı Oldu
İlayda'nın elde ettiği başarı herkesin sevinmesine vesile olsa da olayın başka bir boyutu daha var. Hazırlanan proje dünyanın en prestijli ödüllerinden birisine layık görülürken, aynı projenin ülkemizde bilim ve teknolojinin merkezi olarak kabul edilen TÜBİTAK tarafından tabiri caizse dikkate dahi alınmamış olması birçok kesimin tepki göstermesine sebep oldu.