Abone Ol

İkisi de Türk ama... Özbekistan ve Kırgızistan Liderleri Kendi Arasında İlk Kez Türkçe Konuştu

İkisi de Türk ama bugüne kadar hep Rusça Konuşuyorlardı. Özbek Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kırgız mevkidaşı Cumhurbaşkanı Sadir Caparov'un görüşmesinde bir ilk yaşandı.

İki Türk Devletinin Liderleri Kendi Arasında İlk Kez Türkçe Konuştu

Özbek Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Kırgız Cumhurbaşkanı Caparov, görüşmelerini ilk kez Rusça yerine kendi dillerinde gerçekleştirdi.

Bir araya gelen Mirziyoyev ve Caparov, görüşmelerini ilk kez kendi dillerinde gerçekleştirdi. İkili daha önce tüm görüşmelerini Rusça olarak yapıyordu.

Sosyal medyada Mirziyoyev ve Caparov'un kendi dillerinde konuştuğu video ise kısa sürede binlerce kişiye ulaştı.

İŞTE O VİDEO

ŞEVKET MİRZİYOYEV KİMDİR?

Şevket Miramanoviç Mirziyoyev

Özbek siyasetçi. 12 Aralık 2003 tarihinden beri Özbekistan Başbakanı, 7 Eylül 2016 tarihinden beri Özbekistan cumhurbaşkanıdır.

1981 yılında Taşkent Sulama ve Islah Enstitüsü'nden mezun oldu. 1996 ve Eylül 2001 yılları arasında Cizzak Valisi olarak görev yaptı. Eylül 2001'den Aralık 2003 tarihine kadar Semerkant Eyaleti Valiliği görevinde bulundu.

12 Aralık 2003 tarihinde Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından başbakanlığa atandı ve Özbekistan Meclisi'nde güvenoyu aldı. Yardımcısı Ergeş Şoyismatov'dur.

İslam Kerimov'un vefat etmesi üzerine 8 Eylül 2016 tarihinde Özbekistan Meclisi tarafından seçimlerin yapılacağı tarihe kadar Özbekistan cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi.

4 Aralık 2016 tarihinde cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir.

SADIR CAPAROV KİMDİR?

Sadır Nurgocoyeviç Caparov

Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

14 Kasım 2020'de Japrov, Ocak 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine itiraz etmek için istifa etti. 10 Ocak 2021 tarihinde yapılan seçimler sonucunda Kırgızistan cumhurbaşkanı seçildi.

ÖZBEKİSTAN NEREDE?

Özbekistan,Orta Asya'da, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. Özbekistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde ve batıda Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan'dır. Özbekistan ekonomisi; pamuk, altın, uranyum ve doğal gaz dahil olmak üzere ağırlıklı olarak metal üretimine dayanır. Piyasa ekonomisine geçmeyi hedeflediğini ilan etmesine rağmen, ülkede yabancı kaynaklı yatırımı caydıran sert ekonomik kontroller bir şekilde devam etmektedir. Piyasa ekonomisine tedrici, sıkı kontrollü geçiş politikası yine de 1995 sonrası ekonomik iyileşmede olumlu sonuçlar üretti. Kerimov döneminde Özbekistan'ın insan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda iç politikaları bazı uluslararası kuruluşlar tarafından ağır bir biçimde eleştirilmiştir.

İkisi de Türk ama... Özbekistan ve Kırgızistan Liderleri Kendi Arasında İlk Kez Türkçe Konuştu - Resim: 1

KIRGIZİSTAN NEREDE?

Resmi adı Kırgızistan Cumhuriyeti ya da kısa söylemiyle Kırgızistan'dır. Orta Asya'da bulunan ülkenin kuzeyinde Kazakistan, batısında Özbekistan, güneybatısında Tacikistan ve güneydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti bulunur.

Ülkenin yüzölçümü 198,5 km²'dir. Kırgızistan'ın büyük bölümü dağlar ve nehirlerle kaplıdır. Topraklarının dörtte üçü dağlarla çevrilidir. Ülkenin en yüksek noktası 7439 metre yüksekteki Pobeda Tepesi'dir. Kırgızistan coğrafik olarak güney ve kuzey Kırgızistan olarak ikiye ayrılmıştır.