Abone Ol

İhbarcıya para verme dönemi başlıyor! İhbar et parayı kazan!

1931 yılında kaleme alınan ihbarlara ilişkin kanun önümüzdeki yıl değişiyor. Bakın hangi ihbarlara para verilecek

İhbarcıya para verme dönemi başlıyor! İhbar et parayı kazan!

Zaman gazetesinin haberine göre, tahsilatın yüzde 10'u kadar yapılan ödeme miktarında herhangi bir değişiklik üzerinde durulmazken, ihbarcıya daha hızlı ödeme yapılması üzerinde çalışılıyor. Edinilen bilgilere göre öncelikli olarak ihbarlar belirli bir standart ve kaliteye kavuşturulacak. Farklı isim veya amacından uzak ihbarlar elenirken, ortak bir havuz kurulacak. İncelemeler belgesi olanlar üzerine yoğunlaşacak, gereksiz ihbarların üzerine gidilmeyecek. Böylece vergi incelemelerinden daha kısa sürede sonuç alınacak.

Ortalama altı ay ile 1 bir yıl arasında süren ihbar ödeme süresi ise azalacak. İhbar mekanizmasını daha etkin hale getirmek istediklerini aktaran Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Mevcut uygulamaya göre belgesi olmayan tamamıyla bilgi ve duyuma dayanan onlarca ihbar mektubu alıyoruz. Yeni dönemde bu işe bir kalite getireceğiz. Belgesiz ihbar almayı düşünmüyoruz. Bu sayede gereksiz iş yükünden kurtulacağız. Böylece hak eden ihbarcıya ödeme daha hızlı şekilde yapılacak." dedi.

İhbarcıya inceleme sonrasında tahsil edilen vergi üzerinden yüzde 10'u oranında ödeme yapılıyor. Bu miktarın üçte biri kati tahakkuk, geriye kalan üçte ikilik kısmı ise tahsilat sonrasında veriliyor. Gizli tutulmuş bulunan kaynakların açığa çıkarılmasını teşvik etmek ve bu konuda yardımı görülenleri ödüllendirmek amacıyla 26 Aralık 1931 tarih ve 1905 sayılı "Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Hakları ve Daimi Vergilerin Mektumatı Muhbirlerine Verilecek İkramiye Hakkında Kanun" hazırlanarak 31 Aralık 1931'de yürürlüğe girdi. 1905 sayılı kanuna göre vergi kayıp ve kaçağını ihbar eden muhbirlerin, ne şekilde ihbarda bulunacakları ile vergi idaresi tarafından hangi şartlarla ve oranda ihbar ikramiyesi ödeneceğine ilişkin maddeler yer alıyor.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre önceki yıl kişi başı ortalama 7 bin lira kazanan ihbarcılar geçen yıl bu kazançlarını 8 bin 700 TL'ye kadar çıkardı. 2007'de 87 muhbire toplam 613 bin lira ödeme yapılırken, 2008'de 135 kişiye toplam 1 milyon 187 bin lira verildi. 1 Ocak 2008-31 Aralık 2008 tarihleri arasında, İdare'ye 4 bin 763 ihbar dilekçesi geldi. Aynı rakam önceki yıl 3 bin 636 idi.