Abone Ol

İfşacı psikolog hakkında emsal karar! Hastasının özel bilgilerini paylaşmıştı

Psikolog Hakan Özyurt, konuşma bozukluğu yaşayan hastası M.A.’nın arkadaşına, onun mahrem bilgilerini verdi. Hastası suç duyurusu yaptı. Psikolog hakkında dava açıldı. Hakim, Psikolog Hasan Hakan Özyurt hakkında emsal karar verdi.

İfşacı psikolog hakkında emsal karar! Hastasının özel bilgilerini paylaşmıştı

Konuşma bozukluğu sorunu yaşayan 27 yaşındaki M.A. tavsiye üzerine psikolog Hasan Hakan Özyurt'un İstanbul Bahçelievler'deki kliniğinde tedaviye başladı. M.A., 2020 yılında başlayan süreçte 5 seansa yakın tedavi aldı.

Bu süre içinde psikolog, etik değerlerle açıklanamayacak şekilde terapi dışında da danışanıyla görüşmeye başladı. Hastası ve arkadaşıyla tatile de giden klinik psikolog yolda araç sürme nedeniyle tartışma çıkınca geri döndü.

SAVCILIK: ÖZEL BİLGİLERİ ETİK DIŞI PAYLAŞTI

Sonrasında M.A., danıştığı psikoloğun terapi esnasında paylaştığı özel bilgilerini whatsapp aracılığıyla arkadaşına gönderdiğini öğrendi. Elindeki yazışmalarla "Tüm sorunlarımı ve paylaşmaması gereken meslek etiğine aykırı tüm bilgilerimi mesaj olarak atmıştır" diyerek avukatı Mert Can Bozkuş aracılığıyla savcılığın kapısını çaldı.

Savcılık, "Tartışmaları nedeniyle kişisel veri ve kişiye özel bilgileri meslek etiğine uygun olmayacak şekilde üçüncü kişiye paylaştı" dedi. "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 4 yıla kadar hapsini istedi.

GÖREVİ GEREĞİ EDİNDİĞİ BİLGİLERİ PAYLAŞTI

Sabah gazetesinden Arzu Kaya haberine göre, davanın karar duruşmasında Cumhuriyet Savcısı, psikolog olarak çalışan sanığın M.A.'ya rahatsızlığının çözümü için seans yaptığını ve kişisel veri niteliğinde sayılabilecek konuşma bozukluğu durumunu 3. kişilerle paylaştığını belirtti. Sanığın görevi gereği edindiği bilgileri 3. şahıslarla paylaştığını ve "mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

MAHKEMEDEN EMSAL KARAR

Sanık Hakan Özyurt, paylaşım yaptığını belirtti ancak konuşma bozukluğunun kişisel veri niteliğinde olmadığını öne sürdü. "Bunu 3. Kişiyle paylaştım ancak ifşa niteliğinde değildir" dedi. Mahkeme sanığın "mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma" suçundan 2 yıl 6 ay hapsine hükmetti.