Abone Ol

Hz. Fatıma'nın sandukası Irak'a mı veriliyor?

Vatan gazetesinden Uğur Koçbaş'ın haberine göre, Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatıma’ya ait Topkapı Sarayı’nda bulunan sandukanın Kerbela’daki İmam Hüseyin Müzesi’ne gönderileceği açıklandı.

Hz. Fatıma'nın sandukası Irak'a mı veriliyor?

Türkiye ile Irak arasında yakın dönemde gerilen ilişkiler yumuşamaya ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Türkiye ziyareti konuşulmaya başlandığı bu günlerde Ankara, Irak’a çok önemli bir jest yapmaya hazırlanıyor.

Uzun yıllar boyunca Medine’deki Hz. Muhammed Camii’nde tutulan, 1971 yılında ise İstanbul’daki Topkapı Sarayı’na getirilen Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatıma’ya ait sandukanın Irak’a verilmesi için hazırlık yapıldığı ortaya çıktı.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Kerbela’daki İmam Hüseyin Türbesi’ne 13 Şubat’ta yaptığı ziyaret sırasında buradaki Iraklı yetkililere, Hz. Fatıma’nın sandukasının türbenin müzesine gönderilmesi için gönüllü olduklarını açıkladı.

Kaymakçı, ‘Ne de olsa Kerbela sadece Irak için değil tüm dünya için çok önemlidir’ diyerek türbenin müzesinde bulunan paha biçilmez eserlere de büyük hayranlık duyduğunu söyledi. Sandukanın yakın bir tarihte Irak’tan İstanbul’a özel olarak Hz. Fatıma’nın emanetlerini görmek için gelen özel heyet tarafından incelendiği, ardından da İmam Hüseyin Müzesi ile Ankara arasında sandukanın gönderilmesi ve içeriğine ilişkin daha fazla bilgi toplanması amacıyla ortak çalışmalar yapıldığı belirtildi.

İran haber ajansı Abna’ya konuşan İmam Hüseyin Müzesi direktörü Ala Diyaeddin, ‘Türk büyükelçinin müzemize ziyareti de sanduka ile ilgili iki ülke arasında yürütülen çalışmaların bir parçasıydı’ dedi.

Gömlek, hırka, seccade ve sanduka...

Topkapı Sarayı’ndaki Has Oda’da bulunan Mukaddes Emanetler Dairesi’nde 16’ncı yüzyıldan 20’nci yüzyılın ilk yarısına kadar toplanan kutsal emanetler yer alıyor.

En önemlileri arasında Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izleri, mektupları, oku ve kılıcı yer almaktadır. Diğer emanetler arasında ise Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz.Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi, ashaba ait kılıçlar ile Hz. Fatma’ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık bulunuyor.

VATAN