Abone Ol

Hollywood filmlerinde kadınlara yer yok!

Uzmanlar geçen yıl vizyona giren 100 Hollywood filmini inceledi. Sonuçlara göre repliği olan rollerin sadece 3’te 1’i kadınlara verildi.

Hollywood filmlerinde kadınlara yer yok!

Jennıfer Lawrence, Melissa McCarthy, Scarlett Johansson, Jennifer Aniston ve dahası... Hollywood'un geçen yıl en çok kazanan kadın oyunları oldular.

Forbes'un listesine göre birinci sıradaki 26 yaşındaki Lawrence, 46 milyon dolar kazandı. Komedi filmlerinin sevimli yüzü Melissa Mc- Carthy, 33 milyon dolar daha ekledi hesabına. Sarışın güzellerden Scarlett Johansson 25 milyon dolar ile 3'üncü sırada yer alırken, romantik komedilerin yıldızı Jennifer Aniston, 21 milyon dolar kazandı. Ancak rakamların bu kadar yüksek olmasına bakmayın. Yapılan araştırmalara göre sinema dünyasının kalbi olan Hollywood'da çok ciddi bir cinsiyet ayrımcılığı var.

Hollywood filmlerinde kadınlara yer yok! - Resim: 1Jennifer Lawrence

Southern California Üniversitesi'nin çalışmasına göre yıllardır devam eden tartışmalara ve protestolara rağmen, filmlerde hala kadınlara yeteri kadar yer verilmiyor. Araştırma kapsamında 2015'te vizyona giren 100 büyük film incelendi. Beyaz perdede kadın sesinin nasıl kısıldığını ortaya koyan araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle oldu:

4 bin 370 repliği ve ismi belli olan karakter incelendi. Bunlardan yüzde 68.6'sının erkek oyuncular, yüzde 31.4'ünün kadınlar olduğu belirlendi.
Başrol veya yardımcı başrol karakterlerinden yüzde 32'si kadın oyunculara verildi.

Hollywood filmlerinde kadınlara yer yok! - Resim: 2En çok kazanan kadın aktris, sinemanın seksi yüzü Scarlett Johansson

Çıplaklık ve kışkırtıcı rollerin yüzde 30.2'sini kadınlar, yüzde 7.7'sini erkekler üstlendi.

Hollywood'daki cinsiyet ayrımcılığı sahne arkasında da sürdü. Buna göre 2015'te 100 filmin yönetmenlerinden yüzde 92.5'u erkek olurken, kadın yönetmen oranı yüzde 7.5'ta kaldı. Diğer taraftan kadın oyunculara yaş konusunda da ciddi bir ayrımcılık yapılıyor. Buna göre geçen yıl sadece 5 filmde 45 yaşın üzerindeki bir kadına önemli bir rol verilirken, 45 yaşın üzerinde olan 26 erkek başrol oynadı. Anne Hathaway, Helen Mirren, Meryl Streep ve Liv Tyler gibi dünyaca ünlü isimlerin, yaşlı kadın oyunculara karşı yapılan ayrımcılığa karşı yürüttükleri kampanyanın başarıya ulaşıp ulaşmayacağını ise zaman gösterecek.

DEĞİŞİM GÜÇ

Hollywood filmlerinde kadınlara yer yok! - Resim: 3JENNIFER ANİSTON FOTOĞRAFLARI

Yazının başında belirttiğimiz 'En çok kazanan kadın oyuncular' listesini 'En çok kazanan erkek oyuncularla' karşılaştırdığımızda da aradaki uçurum hemen ortaya çıkıyor. Yine Forbes'un verilerine göre geçen yıl en çok kazanan erkek oyuncu 64.5 milyon dolar ile Dwayne Johnson oldu. Yani aksiyon filmlerinin yıldızı Johnson, kendisi gibi aksiyon filmlerinde rol alan Lawrence'dan 18.5 milyon dolar fazla kazandı. California Üniversitesi'nden araştırmaya liderlik yapan Profesör Stacy Smith, Çılgın Max: Öfkeli Yollar veya Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor filmlerinde kadın oyuncuların başrolde olması akıllara 'Acaba Hollywood cinsiyet ayrımcılığını bitiriyor mu?' sorusunu getirdi. Ama bu iyimser hava kısa sürdü.

Araştırmamız, ayrımcılığın ve eşitsizliğin sanılandan çok daha köklü olduğunu ortaya koyuyor. 2007'den bu yana 800 filmdeki 35 bin 205 karakteri inceledik. Çıkan sonuçlar hep aynı oluyor" dedi.