Abone Ol

Hınzır Kelimesi Hakaret Sayıldı, Fahrettin Altun 15 Bin Lira İstedi

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a hitaben yazılan, "Yine hangi arsayı ucuza kapatma derdine düştün hınzır” tweetine yazılı özür ve 15 bin lira talep edildi.

Hınzır Kelimesi Hakaret Sayıldı, Fahrettin Altun 15 Bin Lira İstedi

Ayça Söylemez'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, avukatı aracılığıyla gönderdiği yazıda, sosyal medyadaki “hakaret içerikli paylaşım” nedeniyle özür ve 15 bin lira talep etti.

Gökhan Akkaya adlı sosyal medya kullanıcısının, Twitter hesabından Altun’a hitaben yazdığı tweet şöyleydi: “Yine hangi arsayı ucuza kapatma derdine düştün hınzır.”

Altun’un şikayeti üzerine ifadeye çağrılan Akkaya, ifadesinde “Yazıyı ben yazdım, Twitter hesabı bana ait. Attığım tweet hakaret amacı taşımıyor” dedi.

Fahrettin Altun’un avukatı Yusuf Görgün’ün, Akkaya'nın avukatı Efkan Bolaç’a gönderdiği yazıda yer alan talep şu:

“Dosya şüphelisinden yapmış olduğu paylaşım nedeniyle öncelikle müvekkilimizden yazılı şekilde özür dilemesini ve toplam 15.000-TL tutarda vekalet ücretlerimiz ile dosya giderlerimizin ödemesini talep ediyoruz.”

“Hakaret içerikli paylaşım” iddiası

Şikayet üzerine başlatılan soruşturmada savcılık dosyayı, iddianame düzenlemeyerek Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 253. Maddesi uyarınca “uzlaştırmaya” gönderdi:

“Müvekkil Prof. Dr. Fahrettin Altun'a ithafen yapılan hakaret içerikli paylaşım üzerine yapmış olduğumuz şikayet üzerine bu içeriğin şüpheli hesabından paylaşıldığı ve kendisi tarafından yapıldığı yönünde savcılık araştırması yapılmış ve neticede suç şüphesi sabit görülerek iddianame tanzimi öncesinde CMK 253. Hükmü uyarınca dosya, gönderme kararı verilerek uzlaştırmaya gönderilmiştir.”

Uzlaştırma ne demek? Altun’un talebi şüpheli tarafından karşılanır ve “uzlaşma” sağlanırsa, dava açılmayacak. Ancak şüpheli kişi talebi reddederse iddianame düzenlenecek ve kabul edildiği takdirde hakkında hakaret davası ve ayrıca tazminat davası açılabilecek.

“İyiniyetiyle ayrıca tazminat talep etmiyor”

Altun’un avukatı Yusuf Görgün’ün uzlaşma talebiyle yazdığı dilekçede, uzlaşma sağlanamazsa 15 bin liralık masrafın çok üzerine bir tazminat talep edebilecekleri ifade edildi:

“Uzlaşma sağlanamadığı takdirde ceza yargılamasında hükmedilecek olan asgari vekalet ücretini icra takibine koyacağız. Bunun yanı sıra ayrıca hukuk davası da açacağız ve müvekkil adına ayrıca haksız fiilden mütevellit tazminat talebinde bulunacağız. Dosya şüphelisinin hazırda uzlaşmadığı takdirde 15.000-TL tutarın çok daha üzerinde rakamlarla karşılaşma olasılığı emsal ihtilaf ve mahkemelerce verilen kararlar çerçevesinde ortadadır. Bu tutarların icraya konulmasında ise ayrıca icra masrafları ve ücretleri eklendiğinde dosya şüphelisi halihazırda ödeyeceği tutarı aşan miktarlar ödemek durumunda kalacaktır.

“Müvekkil, tüm iyiniyetiyle hâlihazırda kendisi adına ayrıca tazminat talep etmemektedir. Sadece vekâlet ücretlerimizin ve masraflarımızın karşılanması ile yetineceğiz. Ancak uzlaşma sağlanamadığı takdirde bu tutarların hiçbirisi ile bağlı değiliz; bu hususun da dosya şüphelisine bildirilmesini ayrıca talep ediyoruz.”