Abone Ol

Türk Medyası Taliban'a Nasıl Embedded Oldu?

Son birkaç gündür Türk medyasında bir olay gözlerden kaçtı. İktidara yakın gazeteler Afganistan’ın kontrolü ele aldığı Kabil’deki Bagram Cezaevini gezerek “İlk biz girdik” haberi yapması dikkat çekti.

Türk Medyası Taliban'a Nasıl Embedded Oldu?

Yapılan son haberler iktidar medyasının Taliban’ın kontrolünde bir propagandaya aracı olduğunu ortaya çıkardı. Aynı tartışmalar ilk olarak ABD’nin Irak savaşı sırasında “embedded” (iliştirilmiş-eklemlenmiş) gazetecilik olarak kendisini ortaya çıkarmıştı.

Odatv'nin haberine göre, Hafta sonunda Türkiye’den dört gazete ABD’nin terk ettiği cezaevini gezerek hapishanedeki ABD izlerini okuyucularına aktardı. Fakat dört gazetenin üçü Türkiye’den tek medya organı cezaevlerine girmiş gibi başlıklar atınca pişti oldular.

Biri “Hürriyet, işkence iddialarıyla gündeme gelen Afganistan’daki Bagram Cezaevi’ni görüntüledi” ifadelerini kullanırken diğeri de “Yeni Şafak Bagram Cezaevine girdi” başlıklarıyla haberlerini duyurdu. Sabah gazetesi de "SABAH, dünyanın yıllardır merak ettiği ABD işgalinin bir diğer simgesine daha girdi" başlığıyla aynı haberi duyurdu.

Öte yandan aynı cezavine AKİT gazetesi de girdi ancak gazete haberi "Kapısı ilk kez açıldı! İşte Afganistan'daki işkence merkezi" başlığıyla duyurmakla yetindi. Gazete haber metninin içerisinde de kendi adını ön plana çıkarmadı.

Son olarak da CNN TÜRK ekibi o hapishaneye girdi. Taliban militanlarının kontrolünde yapılan ziyaret “CNN TÜRK Ekibi o üsse girdi ve Afganistan'daki 'küçük Amerika' olarak anılan Bagram'ı görüntüledi” cümleleriyle duyurdu.

Türk Medyası Taliban'a Nasıl Embedded Oldu? - Resim: 1

HEPSİ TALİBAN’A “EMBEDDED” OLDU

Peki, gazetecilikte bunun anlamı ne?

Gazetelerin bu tür başlıklarla toplu yapılan geziler ve soru cevap etkinlikleri sonrasında atıldığı için gezinin Taliban tarafından gazetecilere yönelik propaganda amaçlı yapıldığını gösterdi.

Bu durum iktidar medyasının Taliban’ın kontrolünde bir propagandaya aracı olduğunu ortaya çıkardı. Aynı tartışmalar ilk olarak ABD’nin Irak savaşı sırasında “embedded” (iliştirilmiş-eklemlenmiş) gazetecilik olarak kendisini ortaya çıkarmıştı.

“Embedded” gazetecilik ABD’nin Irak savaşından bu yana tartışılan bir konu olarak tartışılmaya devam ediyor. Türk medyasından iktidara yakın yayın organlarının da Taliban’ı eleştirmeden ABD’yi hedef alır gibi yapması ise aynı tartışmanın yeniden yapılmasına neden oldu.

“Embedded” gazetecilik yapan medyanın genel olarak olayları iliştirildiği tarafın lehine yapacağı belirtilirken Türk medyasının Taliban’a “Embedded” olması tepkilere yol açtı.