Abone Ol

HDP’li vekil Yunan askerinin sıktığı gaz mermisini Meclise getirdi

Medyafaresi.com özel haber / Edirne Pazarkule Sınır kapısında incelemelerde bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yunan tarafına geçen göçmenlerin gözaltına alındıklarını, iç çamaşırlarına kadar soyulduktan sonra Türk tarafına geri gönderildiğini söyledi.

HDP’li vekil Yunan askerinin sıktığı gaz mermisini Meclise getirdi

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Pazarkule Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com özel haber

Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerin durumlarını incelemek için Edirne Pazarkule Sınır kapısında incelemelerde bulunan TBMM Göç ve Uyum Komisyonu üyelerinden HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yunan tarafına geçen göçmenlerin gözaltına alındıklarını, iç çamaşırlarına kadar soyulduktan sonra Türk tarafına geri gönderildiğini söyledi.

Sınırdaki inceleme ve izlenimlerini medyafaresi.com’la paylaşan Gergerlioğlu, “Çok tehlikeli bir yolculuk yapıyorlar karşı tarafta silahlı insanlar bekliyor. Burada gözaltına alınıp iç çamaşırlarına kadar soyulup cep telefonlarına kadar alındıktan sonra geri gönderiyorlar” dedi. Buradan da hadi gidin diyorlar” dedi.

HDP’li vekil Yunan askerinin sıktığı gaz mermisini Meclise getirdi - Resim: 1

“Üç kişilik aileden anneyi geri göndermişler”

Yunan tarafına geçen üç kişilik aileden annenin Türk tarafına geri gönderildiğini anlatan Gergerlioğlu, “Karşıya geçen aileyi Yunan makamları yakalamış anneyi geri göndermişler baba ve çocuk orada kalmış. Anne perişan durumda. Telefonları alındığı için iletişimin de kuramıyorlar. Tüm bir insanlık dramı yaşanıyor” dedi.

“Türkiye, AB ve Yunanistan bunu oturup konuşmalı yoksa ölümler artacak”

Gergerlioğlu, “Ne yapılmalı” sorusuna, “Devletler arasında bir şantaj malzemesi olmamalı.  Devletler bunu oturup konuşup bir sonuca ulaşmalı. Benim gördüğüm şu; yasalar var geri göndermeme ilkesi var ama ne Yunanistan ne Türkiye buna uyuyor. Yunanistan geleni silahla  karşılayıp geri gönderiyor. Türkiye geri göndermek istediği, ülkeden çıkarmak istediği  insanların önünü  açıyor. Türkiye, AB ve Yunanistan bunu oturup konuşmalı yoksa ölümler artacak” yanıtı verdi.

Gergerlioğlu’nun açıklamaları şöyle:

Pazarkule Sınır kapısı çok yoğundu orayı zorlayarak, baskılayarak AB’nin kendilerini almasını istiyorlar. Türk tarafı da buna göz yumuyor, geçin diyor.  Nehir kıyılarından geçmeye çalışıyorlar ama nehir kıyılara boyunca 195 kilometrelik bir nehir sınırı ve 11 kilometrelik kara sınırı varmış. O sınırlardan geçiş yapılmaya çalışıyor. Bir yerden geçemeyen diğer yeri deniyor, insan kaçakçıları var orada.

Pazarkule binlerce insanın olduğu yer. Nehirden, sal ve botlarla geçiyorlar. Çok tehlikeli bir yolculuk, karşı tarafta silahlı insanlar bekliyor. Gözaltına alınıp iç çamaşırlarına kadar soyulup cep telefonlarına kadar alındıktan sonra geri gönderiyorlar.

Karşıya geçen üç kişilik bir aileyi Yunan makamları yakalamış ama anneyi geri göndermişler baba ve çocuk orada kalmış.  Anne perişan durumda. Telefonları da alındığı için iletişim kuramıyorlar. Tam bir insani dram yaşanıyor. İnsanları karşıda dövüp , soyarak  geri  gönderiyorlar. Buradan da hadi gidin diyorlar.

Devletler arasında  bir şantaj  malzemesi olmamalı. Devletler bunu oturup konuşup bir sonuca ulaşmalı. Benim gördüğüm şu; yasalar var, geri göndermeme ilkesi var ama ne Yunanistan ne  Türkiye buna uyuyor. Yunanistan geleni silahla  karşılayıp geri gönderiyor, Türkiye geri göndermek istediği, ülkeden çıkarmak istediği insanların önünü  açıyor. Türkiye, AB  ve Yunanistan bunu oturup konuşmalı yoksa,  ölümler artacak.