Abone Ol

HDP'li Paylan'ın Ermeni Soykırımı Teklifi TBMM Başkanı Tarafından İade Edildi

BBC Türkçe'ye konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, "Türkiye, geçmişle yüzleşme defterini kapatmış" dedi

HDP'li Paylan'ın Ermeni Soykırımı Teklifi TBMM Başkanı Tarafından İade Edildi

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cuma günü "Ermeni Soykırımı'nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması" başlıklı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi. Ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kanun teklifini TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğu gerekçesiyle iade etti.

Paylan'ın kanun teklifi özellikle iktidar kanadında tepkilere neden oldu.

BBC Türkçe'ye konuşan Paylan, kendisine yönelik tepkilere ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

"Ben 2015 yılında milletvekili oldum ve milletvekili olduğumdan bu yana 7 yıldır aynı teklifi veriyorum. Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. 7 yıldır böyle bir lince maruz kalmadım. Çünkü bu meseleler konuşulabiliyordu Türkiye'de ve her yıl Cumhurbaşkanı'nın taziye dilediği bir konuyla ilgili benim tanımlamam bu şekilde oluyor.

"Ben değişmedim, demek ki Türkiye değişti. Geçmişle yüzleşmeyle ilgili pek çok adımlar atılıyordu. Ama şimdi geçmişle yüzleşme defterini de kapatmış Türkiye. Eşit, adil bir gelecek defterini de kapatmış demek ki."

'Hukuki süreci başlatacağız'
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "ahlaksız bir teklif" diye nitelendirdiği kanun teklifini kınadı.Twitter hesabından yayımladığı mesajlarda Çelik, hiç kimsenin Türk milletine soykırım iftirası atamayacağını söylerek, Paylan'ı özür dilemeye davet etti ve konuyla ilgili hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.

Twitter hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise "TBMM; milletimize, ecdadımıza, devletimize ve tarihimize iftiraları içeren kanun teklifinin görüşüleceği bir yer değildir" dedi ve Şentop'un iade kararından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

'Sessiz bir Türkiye'yi herkes sorgulamalı'
Partisine yönelik kapatma davasının görüldüğü süreçte, kendisine dönük tepkilerin yükseldiğine işaret eden Paylan, kendilerinin "konuşulmazların konuşulması ve eşit adil gelecek mücadelesi" verdiklerini söyledi.