Abone Ol

HDP’li Kerestecioğlu Büyükada’da öldürülen at sayılarındaki çelişkiyi Meclis’e taşıdı

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hükümetin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile paylaştığı hayvan sağlığı verilerinde Büyükada’da 105 at öldürülmüş olmasına rağmen bunu 81 olarak görüldüğünü belirtti.

Kerestecioğlu Büyükada’da öldürülen at sayılarındaki çelişkiyi Meclis’e...

Kerestecioğlu: “Hükümetin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ile paylaştığı verilerinde Büyükada’da 105 at öldürülmüş olmasına rağmen sayı 81 olarak görülmektedir”.

Medyafaresi.com (Ankara)

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hükümetin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile paylaştığı hayvan sağlığı verilerinde Büyükada’da 105 at öldürülmüş olmasına rağmen bunu 81 olarak görüldüğünü belirtti.

İstanbul Büyükada’da faytonlarda sömürülen 81 atın öldürülmesini Meclis gündemine taşıyan Kerestecioğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye öldürülen atlara ilişkin  rakam çelişkisine dikkat çekti ve “Hükümet öldürülen atlarla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE ile neden eksik veri paylaşmaktadır” diye sordu. Bolu Valisi Ahmet Ümit’in, Abant Tabiat Parkı’nda fayton çalıştırılan 83 attan 8’inin ruam hastalığı görülme ihtimali üzerine karantina altına alındığı açıklamasına da dikkat çeken Kerestecioğlu, Bolu ve İstanbul’da karantina koşullarındaki atların sağlık durumunu da Tarım ve Orman Bakanı’na yöneltti.

Kerestecioğlu’nun Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle soru önergesi şöyle:

“İstanbul Büyükada’da faytonlarda sömürülen 81 at, 19 Aralık’ta, 24’ü ise 21 Aralık’ta, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ruam (+) teşhisi konularak öldürülmüştür. Diğer yandan Bolu Valisi Ahmet Ümit, Abant Tabiat Parkı’nda fayton çalıştırılan 83 attan 8’inin ruam hastalığı görülme ihtimali üzerine karantina altına alındığını açıklamıştır.

Diğer yandan, hükümetin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE ile paylaştığı hayvan sağlığı verilerinde Büyükada’da 105 at öldürülmüş olmasına rağmen sayı 81 olarak görülmektedir.

Yaşam Nöbeti Platformu, 30 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, modern ahırlar olarak tanıtılan ve Büyükada’da bulunan 140 fayton ve 700 at kapasiteli ahırların hayvan ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturan büyük bir bakımsızlık ve yıkım içinde olduğunu, atların kötü biçimde beslendiği ve barındığını, artık faytonlarda çalıştırılamayan atların ise önemli bir bölümünün sahipleri tarafından ahırlarda bakımsızlığa terk edildiğini ifade etmiştir.

Hayvan hakları kurumları ve bu alanda mücadele eden hak savunucuları, Adalar’da ve Türkiye’nin her yerinde atlı faytonların ve hayvan sömürüsünün tamamının koşulsuz biçimde, turistik ya da başka bir amaçla kullanıma devam edilmeden derhal yasaklanmasını talep etmektedir.

-Bolu ve İstanbul’da karantina koşullarındaki atların sağlık durumu nedir?

-Karantina altında kalan atların bakımı ile kimler ilgilenmektedir?

-Adalar’da at veterineri bulunmadığı bilinmektedir. Karantinadaki atlarla ilgilenecek veteriner hekim, tekniker, personel var mıdır?

-Atlı faytonların yasaklanması durumunda atların yaşayacağı rehabilitasyon koşullarının çalışmasına başlandı mı?

-Atların yoğun kullandığı yollarda ve otlama alanlarında hastalığın bulaşma riskini önleyen dezenfeksiyon işlemleri yapıldı mı? Çevredeki diğer hayvanlar izlenmekte midir?

-Hükümet öldürülen atlarla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE ile neden eksik veri paylaşmaktadır?

-Ayrıca, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE’ye tüm atların 20 gün sonra yeniden kan testine tabi tutulacağını bildirmiştir. Daha fazla atın öldürülmesi beklenmekte midir?

- Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Hayvan Hakları Komisyon Raporunda, “Faytonların tüm yurtta bütünüyle kaldırılmasının” uygun olacağı değerlendirmesinde bulunulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı bu değerlendirmeden haberdar mıdır ve gerekli çalışmaları yapmakta mıdır?

-  “Dünyanın her yerinde, başta Avustralya’daki yangınlarda ölenler olmak üzere hayvanların hayatının değersiz görülmesi” konusunda düşünceniz nedir?”